Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, μπορεί και νωρίτερα η εφαρμογή τους

Eurokinissi

Την «αυτοπεποίθησή» του πως θα επιτευχθεί η νέα αντιλαϊκή συμφωνία μέσα στον Μάη, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο για τα παζάρια γύρω απ' το ελληνικό πρόγραμμα. Τόσο αυτός όσο και ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, απένειμαν εκ νέου τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε, για μιαν ακόμα φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν τα αντιλαϊκά μέτρα νωρίτερα, αφού όπως είπε οι περικοπές στις συντάξεις θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το τσεκούρι στο αφορολόγητο το 2020 «εκτός αν χρειαστεί νωρίτερη ενεργοποίησή του».

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει συνέπειες στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να μπορέσω μέχρι το τέλος του μήνα να σας ανακοινώσω ότι συμφωνήσαμε για τη δεύτερη αξιολόγηση... η (οικονομική) κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι επαρκώς καλή. Η ανάπτυξη αντιμετωπίζει και πάλι προσκόμματα. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Εχετε την προσωπική μου δέσμευση και θα επιστρέψω ενώπιον του κοινοβουλίου με μια δίκαιη συμφωνία σε ό,τι αφορά το χρέος», πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ζήτησε να υπάρξουν «ρεαλιστικοί» στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για την αγορά εργασίας είπε πως οι πρόσφατες συζητήσεις αφορούν τις «μεταρρυθμίσεις» σε αυτήν, με βασικό στόχο την «ισορροπία» ανάμεσα σε μια «ευέλικτη οικονομία» και τον... σεβασμό των «κοινωνικών δικαιωμάτων» των εργαζομένων, με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», δηλαδή το αντεργατικό πλαίσιο που ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Απ' την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 «είναι εννέα φορές καλύτερα από το στόχο», όμως ζήτησε και αυτός «γρήγορο κλείσιμο» της «αξιολόγησης». «Οι θετικές τάσεις συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό», είπε, χαμηλώνοντας τον πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ