Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ»
Ικανοποιήθηκε ένα ακόμα αίτημα του κεφαλαίου

Αναμενόταν αργά χτες το βράδυ να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που παζαρεύει για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων που επιχειρούν να «ξεκαθαρίσουν» ελεγχόμενα το τοπίο των συσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, προκειμένου να εξασφαλιστούν κερδοφόρα πεδία δράσης για τα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ή «των βιώσιμων επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Βασικό στοιχείο που δείχνει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τα νέα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, είναι ότι στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τις χρεωμένες επιχειρήσεις εισάγει την «πρωτοφανή ευελιξία του Δημοσίου ως πιστωτή»! Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η ευελιξία» αυτή του Δημοσίου «εκτείνεται μέχρι και τη διαγραφή μέρους των απαιτήσεών του, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης», με ό,τι προμηνύει αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία και εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΝΔ είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, διότι, σύμφωνα με την εισηγήτριά της Ντ. Μπακογιάννη, που κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις του κόμματός της, το νομοσχέδιο δεν εξασφάλιζε τα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων. «Εποικοδομητικές προτάσεις» για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» κατέθεσαν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου. Η «αντισυστημική» Χρυσή Αυγή διά στόματος Ελ. Ζαρούλια εξέφρασε την αγωνία της «αν όντως οι προτεινόμενες διατάξεις ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επιχειρηματικών κλάδων της αγοράς».

Αυτήν ακριβώς τη στοίχιση των αστικών κομμάτων στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και πώς ο καυγάς τους αφορά την πιο αποτελεσματική διαχείριση των συμφερόντων του, σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημειώνοντας, όσον αφορά το νομοσχέδιο, ότι στόχος του είναι «η διασφάλιση των επιχειρήσεων που ακόμα έχουν "ψωμί". Μόνο γι' αυτές που σήμερα είναι ανταγωνιστικές, που μπορούν να είναι κερδοφόρες, να έχουν μέλλον έρχεται ο "εξωδικαστικός συμβιβασμός" να ρυθμίσει τα χρέη τους προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία», και βέβαια σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν θέση οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες του κεφαλαίου. Υπογραμμίζοντας την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Αλήθεια, έχετε διαγράψει ποτέ τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που αφορούν χρέη εργαζομένων προς την εφορία, χρέη εργαζομένων με μπλοκάκι στα ασφαλιστικά ταμεία; Οχι μόνο δεν το κάνατε, αλλά τους τιμωρείτε και με πρόστιμα. Αντίθετα, στους επιχειρηματικούς ομίλους που οφείλουν εκατοντάδες εκατομμυρίων, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της διαγράφει κατά 95% τόκους και πρόστιμα στις εφορίες και κατά 85% προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Ενώ υπενθύμισε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και απέρριψε η κυβέρνηση, για κούρεμα τόκων αλλά και κούρεμα κεφαλαίου από στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ