Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διάταγμα για Συντακτική Συνέλευση

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, προχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στην έγκριση ενός διατάγματος που ενεργοποιεί τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος του 1999 που αφορούν στη σύγκληση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης που θα το τροποποιήσει. Η κίνηση παρουσιάζεται ως κίνηση συναίνεσης για την «αποφυγή εμφύλιου πολέμου» και ως ενισχυτική της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Ηδη συστάθηκε μια προεδρική επιτροπή, που θα αναλάβει την προώθηση της πρότασης, η οποία θα καταλήξει στην εκλογή 500 μελών της συνέλευσης, τμήμα των οποίων θα εκλεγεί απευθείας από το λαό, με λαϊκές συνελεύσεις και εκπροσωπώντας τις διάφορες οργανώσεις, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, εθνοτικές και όχι πολιτικές, με στόχο να είναι «συνέλευση των πολιτών και των εργατών». Το Σύνταγμα του 1999 της αρχής της διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες είχε δημιουργηθεί από 131 μέλη της συντακτικής συνέλευσης και στη συνέχεια εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα.

Οπως είπαν ο Ν. Μαδούρο και κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι να προσέλθουν στη συζήτηση για τη συντακτική συνέλευση όλοι, και η αντιπολίτευση, και να απομονωθούν όσοι καταφεύγουν στη βία. Προσδιορίστηκαν 9 τομείς που προτείνεται να γίνει η συζήτηση και αφορούν: την επίτευξη της ειρήνης και δικαιοσύνης σε έναν εθνικό διάλογο, τη βελτίωση του οικονομικού συστήματος που να υπερβεί την εποχή του πετρελαίου, την καθιέρωση των λεγόμενων «αποστολών» που καθιέρωσε ο Τσάβες, δηλαδή προγράμματα βοήθειας σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, τη βελτίωση της ασφάλειας και του συστήματος δικαιοσύνης, τις νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα, την πολιτιστική, πολυπολιτισμική και εθνική ταυτότητα, τη θέση της νεολαίας, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη.

Από την πρώτη ματιά, είναι φανερό ότι γίνεται μια προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης και καλλιεργούνται αυταπάτες για βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με το κεφάλαιο να μένει στο απυρόβλητο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στη θέση της.

Την πρόταση Μαδούρο έσπευσαν να απορρίψουν οι εκπρόσωποι της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που συνεχίζουν τις βίαιες ενέργειες και το σχέδιο για ανατροπή της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών. Αξιοποιούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, ενώ έχουν και τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για ανακτήσουν γεωστρατηγικά στηρίγματα και αγορές που είχαν στο παρελθόν και τώρα διεκδικούν και άλλοι ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ