Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Η ματωμένη πλευρά των ενδοεπιχειρηματικών αντιθέσεων

Στις ενδοεπιχειρηματικές κόντρες συμφερόντων στον αθλητισμό βρίσκονται οι ρίζες της βίας στα γήπεδα (φωτ. από τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό)

Eurokinissi

Στις ενδοεπιχειρηματικές κόντρες συμφερόντων στον αθλητισμό βρίσκονται οι ρίζες της βίας στα γήπεδα (φωτ. από τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό)
Το «θέατρο του παραλόγου», το οργανωτικό «μπάχαλο» και οι επικίνδυνες πρακτικές που συνόδευσαν τα προεόρτια του φετινού Κυπέλλου οδήγησαν τελικά στο χάος, τη βία, τους τραυματισμούς (με 15 άτομα να καταλήγουν στα νοσοκομεία), τις καταστροφές και τις συλλήψεις. Αυτά ήταν που στιγμάτισαν έναν ακόμα ποδοσφαιρικό αγώνα, έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου, μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου. Εναν αγώνα που έφτασε μια ανάσα από την αναβολή, καθώς καταστρατηγήθηκαν ακόμα και οι νόμοι που ίδιοι οι αρμόδιοι θεσπίζουν, αλλά τελικά, κατόπιν πίεσης από τα συμφέροντα που επέβαλαν τη διεξαγωγή μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας κερδών και μεγαλύτερης απαξίωσης του προϊόντος, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη.

Στη σκιά της όξυνσης αντίπαλων συμφερόντων

Και τα όσα συνέβησαν απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι παρά τις μεγαλοστομίες των εμπλεκόμενων, είτε αυτοί είναι οι αρμόδιοι είτε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο για «υγιή ατμόσφαιρα», για «αγώνα γιορτή» κτλ., ότι κάθε άλλο παρά μπορεί να κρυφτεί το «δηλητήριο» του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και τα όσα αυτό επιτάσσει για τις κόντρες συμφερόντων που διεξάγονται στο έδαφός του. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όξυνσης αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων, πολλά εκ των οποίων, αν και άσχετα με το ποδόσφαιρο, βρίσκουν τρόπο έκφρασης στο πρόσφορο έδαφος του αθλητισμού και των γηπέδων. Και φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, οι «στρατοί» των οργανωμένων οπαδών δεν μπορούν να μείνουν έξω απ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά αντίθετα, χειραγωγημένοι και μπολιασμένοι με το αίσθημα του φανατισμού, παίζουν το ρόλο των ομάδων κρούσης, προκειμένου με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. επίδειξη δύναμης) να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία. Αλλωστε το τι πραγματικά συμβαίνει έγινε ξεκάθαρο (επίσης για μια ακόμη φορά) όταν, 24 ώρες μετά τα γεγονότα στο Πανθεσσαλικό, ακολούθησαν σε πιστή αντιγραφή, αλλά με άλλους πρωταγωνιστές, τα έκτροπα των οπαδών στο κλειστό του Ρέντη μετά τον 5ο τελικό της Volleyleague μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, με νικητή τον δεύτερο.

Μπαλάκι οι ευθύνες και αλληλοκατηγορίες

Μετά τη λήξη της συνηθισμένης πλέον στις τάξεις του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου επικίνδυνης «παράστασης», ακολούθησε το εξίσου σύνηθες «μπαλάκι» μεταξύ των εμπλεκόμενων για τις ευθύνες. Από πλευράς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) εκδόθηκε ανακοίνωση που ουσιαστικά αποποιείται των ευθυνών, τις οποίες επιρρίπτει στην ΕΛ.ΑΣ. και στις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ενώ χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή του τελικού «νίκη του ποδοσφαίρου». Παράλληλα τα βάζει και με μερίδα δημοσιογράφων, θεωρώντας «υπερβολική» την παρουσίαση των όσων συνέβησαν. Για το τελευταίο, ο Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) εξέδωσε ανακοίνωση κατά της ΕΠΟ. Από πλευράς αστυνομίας οι ευθύνες ρίχνονται στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους του αγώνα, και γίνεται λόγος για έναν τελικό που στήθηκε «στο πόδι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ανταγωνισμοί ...κράτησαν την μπάλα (2024-05-25 00:00:00.0)
Στο ίδιο έργο ...χωρίς θεατές (2024-05-15 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το «σίριαλ» με τον τελικό (2024-03-29 00:00:00.0)
Συνάντηση FIFA - UEFA με το «big 4» (2020-01-23 00:00:00.0)
Με διαφωνίες η πρώτη σύσκεψη για τα μέτρα (2018-04-26 00:00:00.0)
Oικοδόμημα υπό κατάρρευση (2013-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ