Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Oικοδόμημα υπό κατάρρευση

Ανοιξε χτες η αυλαία (πέφτει αύριο) της πρώτης αγωνιστικής του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League. Ενα οικοδόμημα που βέβαια αντανακλά την εικόνα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Κουβαλάει το... DNA του, εμφορείται από τις αγοραίες «αξίες» και τις πρακτικές του. Είναι γνήσιο προϊόν του καπιταλισμού.

Εξυπηρετεί - μέσω της εκμετάλλευσης/αλλοτρίωσης του λαοφιλέστατου αθλήματος - τα (αναλογικά) κέρδη, οικονομικά, ιδεολογικά και άλλα, των μελών του, των συνεταίρων τους κ.λπ. Χαρακτηριστικά του η εκμετάλλευση, η ανισομετρία, η ανισονομία, η σήψη κ.ο.κ.

Τα σύμφυτα προβλήματα και οι στρεβλώσεις του, δημιουργούν αλληλοτροφοδοτούμενες συνέπειες και αδιέξοδα. Η ζώσα πραγματικότητα «φώτισε» πιο έντονα τα συστημικά προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία δημιουργούν συνεχώς περισσότερα εμπόδια στην εμπορευματοποίηση του -κατ' αυτούς- προϊόντος. Με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μεγαλώνει ο κίνδυνος και της τυπικής κατάρρευσής του.

Παρά την εξόφθαλμη, απροκάλυπτη και αγωνιώδη προσπάθεια πολιτικών και αθλητικών παραγόντων, να το εξωραΐσουν, να του προσδώσουν νομιμοφάνεια, κύρος και μέλλον.

«Με όρους "καθαρής" και "ανόθευτης" ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς»

«Το Μάρτιο ήρθε η ΕΠΟ και λέει ότι 7 με 8 ομάδες είχαν πρόβλημα μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Αρης. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει πρωτάθλημα χωρίς αυτές τις ιστορικές και εμπορικές ομάδες. Αν είχε συμβεί αυτό θα κατέρρεαν όλα. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια, ο ΟΠΑΠ και οι χορηγίες. Θα κατέρρεε το σύστημα»... (Γ. Μώραλης, πρόεδρος Super League σε συνέντευξη του στον τ/σ «ACTION 24»)...

Ολα - κατά την προπαγάνδα τους - γίνονται για το καλό του αθλήματος και των ομάδων. Η αλήθεια είναι πως γίνονται για το «προϊόν» και τις επιχειρήσεις. Εφαλτήριο και στόχος τους είναι η προστασία του μοντέλου και η διαφύλαξη των συμφερόντων που διακυβεύονται. Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν, κινούνται και θα κινούνται. Με ή χωρίς καπιταλιστική κρίση.


Icon

Ωστε να αυγατίζουν τα κέρδη μερίδας των κεφαλαιοκρατών που εμπλέκονται με αυτό, να εξυπηρετηθούν (ανάλογα τη συγκυρία) συγκεκριμένα συμφέροντα και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διαιώνιση της διαδικασίας και του συστήματος.

«Η Λίγκα είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός με στόχο να αυξήσει τα έσοδα των μελών της. Προφανώς υπάρχει η ιστορία, η φανέλα, το συναίσθημα, αλλά υπάρχει και η επιχειρηματικότητα. Πρέπει οι ομάδες να έχουν έσοδα και να μπορούν να βγάζουν κέρδη»... (Γ. Μώραλης).

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι και μια πάρα πολύ μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι δηλαδή, ένας κλάδος της διεθνούς βιομηχανίας θεάματος. Πλέον (σ.σ. ως εμπορευματοποιημένο) είμαστε σε μια άλλη διάσταση. Υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι. Είναι οι επενδυτές, οι τηλεοπτικοί μεταδότες -βασικοί χρηματοδότες του ποδοσφαίρου- οι χορηγοί που επίσης λειτουργούν σας αιμοδότες της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Ολοι αυτοί λοιπόν εργάζονται από κοινού, ώστε το ποδόσφαιρο να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα κερδοφόρα για όλους»... (Γρ. Κατσογιάννης, διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας ομίλου Forthnet).

«Θα είναι έγκλημα, αν οι οργανωμένες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, δε διεκδικήσουν, τώρα και όχι αύριο, συντονισμένα τον πλήρη επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να λάβει άμεσα τέλος μακρά περίοδος του "θεσμικού πρωτογονισμού", για την ακρίβεια από το 1979, με τις ΠΑΕ να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, χωρίς κανένα εντελώς δικαίωμα ούτε στο παραγόμενο οικονομικό προϊόν, ούτε στα ενδεχόμενα οφέλη. Τη θέση της οφείλει να πάρει μια νέα τάξη πραγμάτων, με όρους καθαρής και ανόθευτης ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς.


Eurokinissi

Η ΠΑΕ θα γίνει, επιτέλους, μια κανονική ανώνυμη εμπορική εταιρεία, η οποία, όντως, θα λειτουργεί με βάση τον αντίστοιχο νόμο 2190 και όχι ένα ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα μιας ανατολικού τύπου κρατικής οικονομίας, χωρίς κανένα δικαίωμα, παρά μόνο με υποχρεώσεις. Η ΕΠΟ προτείνει κοινό μέτωπο, για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του αυτονόητου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που δεν είναι άλλο από την περιγραφή των όρων του παιχνιδιού, σε συνθήκες σύγχρονης ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς»... (Γ. Σαρρής, πρόεδρος ΕΠΟ).


Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επεισόδια στις κόντρες συμφερόντων (2013-12-04 00:00:00.0)
Πρεμιέρα με... εκκρεμότητες (2013-08-17 00:00:00.0)
Γνήσιο καπιταλιστικό προϊόν (2013-05-26 00:00:00.0)
Συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης (2012-08-21 00:00:00.0)
«Για να μπορούμε να πουλήσουμε» (2012-03-30 00:00:00.0)
Τακτικισμοί διαχείρισης και εξωραϊσμού (2011-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ