Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Τριβές» για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ασάφειες και διάφορα ανεπίλυτα ζητήματα που υπάρχουν γύρω από τις υπό διαμόρφωση «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της Συρίας, δείχνουν να προκαλούν κάποιες «τριβές» ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις.

Χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το μνημόνιο που υπεγράφη στις 4/5 στην Αστάνα για τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», διαβεβαίωσε πως σε αυτές τις ζώνες «δεν θα υπάρξει καμία παρουσία διεθνών δυνάμεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ». Επισήμανε πως οι Ρώσοι εγγυητές θα αναπτύξουν δική τους στρατονομία και «κέντρα παρατήρησης», προσθέτοντας πως η συριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο έδαφός της δίχως προσυνεννόηση μαζί της. «Υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που θα συζητηθούν στη Δαμασκό και θα δούμε το εύρος δεσμεύσεων σε αυτή τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραβιάσουν το μνημόνιο δυνάμεις όπως η Τουρκία, που είναι μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν εγγυήτρια της συμφωνίας εκεχειρίας της 30ής Δεκέμβρη 2016 στη Συρία. Προειδοποίησε την Ιορδανία να μην επιχειρήσει να παραβιάσει το συριακό έδαφος, τονίζοντας πως οι ιορδανικές δυνάμεις «τότε θα αντιμετωπιστούν ως εχθρικές».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο οι «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» να μετεξελιχθούν σε «ζώνες ασφαλείας», είπε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές ιδέες. Τόνισε πως οι «ζώνες ασφαλείας» χρειάζονται απόφαση και επιτήρηση από τον ΟΗΕ, ενδεχόμενο που το χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Επιπλέον, ανέφερε ότι το μνημόνιο για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» έχει εξάμηνη διάρκεια, που μπορεί να ανανεωθεί «σε περίπτωση που το πείραμα επιτύχει».

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Σύρου υπουργού, η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητά από τον διεθνή οργανισμό να στηρίξει τη συμφωνία για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης».

Το σχέδιο για τη δημιουργία των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία προκαλεί το ενδιαφέρον του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, που δήλωσε πως οι ΗΠΑ «θα το μελετήσουν πολύ προσεκτικά», δίνοντας «ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες».

Οι εξελίξεις στη Συρία (στην Ουκρανία και διμερή ζητήματα) θα συζητηθούν αύριο (10/5) στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ