Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΣΛΕΣΒΙΧ ΧΟΛΣΤΑΪΝ
Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών

Πρώτο αναδείχτηκε το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ, και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), υπό τον Τόρστεν Αλμπιχ, στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν για τις 73 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου του Κιέλου. Μέχρι σήμερα, στο κρατίδιο κυβερνούσε ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - SSW (Σύλλογος Ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιχ που εκπροσωπεί τη δανέζικη και άλλες μειονότητες).

Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτηρίζεται σαν «θρίαμβος» από τα γερμανικά ΜΜΕ, τόσο εξαιτίας της ανόδου του κόμματος, αλλά και με το «βλέμμα» στις εθνικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτέμβρη. Στις τοπικές εκλογές στο Ζάαρλαντ στα τέλη Μάρτη οι Χριστιανοδημοκράτες βγήκαν πρώτοι, ενώ την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου το αποτέλεσμα θα προσφέρει ουσιαστικά συμπεράσματα για τις εθνικές εκλογές, καθώς είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο.

Αναλυτικά, το CDU πήρε 32% των ψήφων (+1,2% σε σχέση με το 2012) και 25 έδρες, το SPD 27,2% (-3,2%) και 21 έδρες, οι Πράσινοι 12,9% (-0,3%) και 10 έδρες, το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) 11,5% (+3,3%) και 9 έδρες, το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), που εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο, 5,9% και 5 έδρες και το SSW 3,3% (-1,3%), το οποίο, αν και δεν ξεπερνά το όριο του 5%, εντούτοις θα εκπροσωπείται με 3 έδρες. Η «Αριστερά» με 3,8% (+1,5) και το Κόμμα των Πειρατών με 1,2% (-7%) μένουν εκτός. Η συμμετοχή αυξήθηκε στο 64,2% (από 60,2%), δηλαδή ψήφισαν περίπου 1,5 εκατ. από τα 2,3 εκατ. των ψηφοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ