Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήνει νέα αλισβερίσια με φόντο τους οξείς ανταγωνισμούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη χώνεται βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, στο φόντο της ανησυχίας της για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και των αντιθέσεων που βαθαίνουν, όπως φαίνεται π.χ. στους σχεδιασμούς για τη Συρία.

Ετσι, με αφορμή τη νέα αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Αγκυρας για τον εξοπλισμό Κούρδων στη Συρία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» επανέφερε ξανά τη συζήτηση για την «αξιοποίηση» της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Αγκυρα ίσως επαναξιολογήσει τη χρησιμοποίηση του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ», η εφημερίδα φιλοξένησε χτες εκτιμήσεις ακαδημαϊκών ότι ενδεχόμενοι περιορισμοί στη χρήση του Ιντσιρλίκ θα έφερναν τις ΗΠΑ σε «δύσκολη θέση», οικονομικά και στρατιωτικά. Αλλοι πάλι αναλυτές μιλούν για «αντι-αμερικανισμό» που δυναμώνει στην Τουρκία εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους, ενώ η εφημερίδα υπενθύμισε και παλιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, ότι «έχουμε πάντα το δικαίωμα να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ», ωστόσο «πρώτα πρέπει να αξιολογηθούν οι συνθήκες».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συναντήθηκε (στο περιθώριο της συνόδου για τη Σομαλία στο Λονδίνο) με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξήγησε ότι «πάνω απ' όλα συζητήσαμε το πώς (οι δυο χώρες) μπορούμε να επιστρέψουμε σε λογικές σχέσεις».

Τις επόμενες μέρες, οι διεργασίες θα συνεχιστούν εκτός από τις ΗΠΑ, όπου η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα βρεθεί ο Ερντογάν για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, και στο Πεκίνο. Εκεί, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού», ο Ερντογάν θα έχει σειρά επαφών. Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε, μάλιστα, ότι ο Τούρκος ηγέτης θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο και τον Κινέζο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, αντίστοιχα, επικαλούμενη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τις μεταξύ τους οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, αλλά και «περιφερειακά και διεθνή θέματα». Πάντως, η τριμερής συνάντηση δεν επιβεβαιώθηκε από κάπου αλλού.

O Τσαβούσογλου στο Μαυροβούνιο

Σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια μοιάζουν όλο και περισσότερο με πυριτιδαποθήκη, εξαιτίας ενδοαστικών αντιθέσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που φουντώνουν, παραμένει αυξημένο το ενδιαφέρον της τουρκικής αστικής τάξης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δείχνει και η επίσκεψη στην περιοχή Μπεστλέρ - Ντερελέρ στην επαρχία Ουλούντερε, στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 9 και 10 Μάη στο Μαυροβούνιο. Επίσημη ενημέρωση για τις επαφές του υπουργού δεν υπήρξε, ούτε και ρεπορτάζ σε ΜΜΕ. Πάντως, σε ανακοίνωση του υπουργείου με ημερομηνία 8/5, γινόταν γνωστή η επίσκεψη και τονιζόταν ότι αυτή «θα επιτρέψει στις δυο χώρες να ασχοληθούν με όλους τους τομείς των διμερών τους σχέσεων, όπως και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Ακόμα, υπογραμμιζόταν ότι η επίσκεψη γίνεται λίγο μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και θεωρείται «σημαντική και έγκαιρη καθώς αναδεικνύει τη στήριξη της Τουρκίας στην ευρω-ατλαντική ενταξιακή διαδικασία των βαλκανικών χωρών, ειδικά αυτή του Μαυροβουνίου».

  • Συνελήφθη χτες το στέλεχος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» Ογκούζ Γκιουβέν. Το πρακτορείο «Αναντολού» συνέδεσε τη σύλληψη με την κάλυψη του πρόσφατου θανάτου, σε τροχαίο δυστύχημα, ενός Τούρκου εισαγγελέα στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες υπόπτων για σχέση με τους πραξικοπηματίες του Ιούλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ