Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Οι ΗΠΑ «προειδοποιούν» την κυβέρνηση της Δανίας

Τις διαφωνίες των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Δανίας να επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» μέσω των δανικών υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα, εξέφρασε πριν από μερικές μέρες η αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για την ενεργειακή διπλωματία, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, στην εφημερίδα «Berlingske». Αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν τους έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα θέματα της Ενέργειας και συγκεκριμένα για τον αγωγό «Nord Stream 2» του ρωσικού κολοσσού «Γκάζπρομ». Ο αγωγός θα ξεκινά από τη Ρωσία και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας θα καταλήγει στο Γκράιφσβαλντ της βόρειας Γερμανίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Εκτός από το ρωσικό μονοπώλιο, από το έργο ωφελούνται κυρίως γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η Ρ. Ντάνιγκαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η Δανία να απορρίψει τον αγωγό καθώς σημαντικά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, είναι ήδη πολύ εξαρτημένα από το ρωσικό αέριο. «Δεν έχει νόημα η εμπλοκή με αυτό το έργο, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι», είπε υπονοώντας τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει σε τερματικούς σταθμούς. Μάλιστα, οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως μοχλό πολιτικής πίεσης σε άλλες χώρες.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι («Uniper», «Wintershall», «Shell», OMV, «Engie») συμφώνησαν με την «Γκάζπρομ» να χρηματοδοτήσουν το μισό κόστος του αγωγού «Nord Stream 2» (συνολικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ) διπλασιάζοντας τη χωρητικότητά του. Ο νέος αγωγός θα ενισχύσει το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου σε σχέση με τον ανταγωνισμό με το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Τότε εκπρόσωποι του ρωσικού μονοπωλιακού ομίλου τόνιζαν ότι το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού είναι φθηνότερο σε σχέση με τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή (LNG).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ