Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Από την συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Λευκωσία

Copyright 2017 The Associated

Από την συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Λευκωσία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Θολές» συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με το αν θα εκπληρωθούν «προϋποθέσεις» απαραίτητες για να συνεχιστεί η Διάσκεψη της Γενεύης.

Προχτές, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκα, είναι το αδιέξοδο. Ομως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν υποβάλλεις κάτι θετικό, που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στη συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος, δεν μπορεί να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 τώρα χρόνια αντιμετωπίζουμε, να μην αγγίζεται ποτέ το θέμα του Εδαφικού». Πρόσθεσε ακόμα: «Οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά, αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, όμως ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια δέχτηκε ή ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή και η άλλη πλευρά αποδέχτηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων, κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυπριακό Ελληνισμό θέμα».

Μεθαύριο Δευτέρα, θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων), όπου οι πολιτικοί ηγέτες θα ενημερωθούν σχετικά.

Την ίδια στιγμή, ο Μ. Ακιντζί σχολίασε ότι «δεν υπάρχει εποικοδομητική πρόταση, μόνο προσπάθεια να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση στη Γενεύη. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει στη Γενεύη να τελειώσουμε ειδικά με το Εδαφικό, μετά να ολοκληρωθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και στο τέλος να συζητήσουμε τα θέματα που απομένουν στα άλλα κεφάλαια». Ο ίδιος μίλησε για «επιμονή» σε πράγματα «ακριβώς αντίθετα» από το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβλάρη 2014 και την ανακοίνωση του αποτελέσματος της Διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Γενάρη 2017 (όπου προκρινόταν ένα αλληλένδετο παζάρεμα των διαφορετικών κεφαλαίων). Επέκρινε ακόμα την ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή προτείνει συμφωνία για Εδαφικό και «ασφάλεια» χωρίς να έχει ξεκάθαρα αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων.

Και «αντι-τρομοκρατικές» «ζυμώσεις»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράφηκε χτες η Σύμβαση της Λευκωσίας, για «αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά». Τις πρώτες υπογραφές στο κείμενο έβαλαν οι κυβερνήσεις Κύπρου, Αρμενίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Σαν Μαρίνο και Μεξικού. Η Σύμβαση οριοθετεί «μια σειρά ποινικών αδικημάτων, περιλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής, της εισαγωγής, της εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και της διάθεσης στην αγορά, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων». Ακόμα, προωθεί και τη «διεθνή συνεργασία», με ό,τι προεκτάσεις μπορεί αυτό να πάρει, στο πλαίσιο και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» (βλ. πώς αξιοποιήθηκαν φρικαλεότητες των τζιχαντιστών πχ. στην Παλμύρα για να αναζωπυρωθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί).

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε σειρά επαφών με την κυπριακή ηγεσία και χτες αναμενόταν να γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ