Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Στις κάλπες για προεδρικές και τοπικές εκλογές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μεγάλη φαινόταν από το πρωί χτες η προσέλευση των 56.000.000 Ιρανών ψηφοφόρων στις κάλπες 63.000 εκλογικών τμημάτων που στήθηκαν στο Ιράν για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της χώρας και νέων δημοτικών και τοπικών συμβουλίων.

Η μαζική συμμετοχή περίπου 1.300.000 νέων που ψήφισαν για πρώτη φορά θεωρούνταν ευνοϊκή για τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που θεωρείται «μεταρρυθμιστής» από το μεγαλύτερο τμήμα της αστικής τάξης και έθεσε ξανά υποψηφιότητα, διεκδικώντας δεύτερη τετραετή θητεία. Ο Ροχανί θεωρείται πιθανός νικητής των εκλογών καθώς από το 1981 επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι Πρόεδροι της χώρας.

Ο ισχυρότερος από τους άλλους τέσσερις αντιπάλους του Χ. Ροχανί είναι ο 56χρονος ανώτερος κληρικός και πρώην εισαγγελέας, Εμπραχίμ Ραϊσί που θεωρείται ευνοούμενος του ανώτατου Ιρανού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το παράνομο Τουντέχ (Κόμμα των λαϊκών μαζών του Ιράν, που συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων) κάλεσε σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών ενάντια στο «σόου του θεοκρατικού καθεστώτος».

  • Ενας Ιρανός αυτοπυρπολύθηκε χτες το πρωί μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στην Ταϊλάνδη με αφορμή τις χτεσινές ιρανικές προεδρικές εκλογές. Ο άνδρας υπέστη εγκαύματα σε όλο του το σώμα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ για νοσηλεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ