Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
Χαιρετίζουν τον 4ήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι ναυτεργάτες

Τη λήξη της απεργίας αποφάσισαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, για την αποφασιστική, μαχητική συμμετοχή στον 4ήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη νέα συμφωνία, το 4ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, όπως αυτές εκφράστηκαν με την καθολική συμμετοχή των πληρωμάτων στις δύο διαδοχικές 48ωρες απεργίες, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, απορρίπτοντας σε μυστική ψηφοφορία την πρόταση των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ να συνεχιστεί η απεργία.

Η «εξήγηση» που έδωσε σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ είναι ότι σε συνάντηση που είχε προχτές με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, «οι διαβεβαιώσεις τους λειτούργησαν προς το παρόν ως κατ' αρχήν πυροσβεστικό μέσο»!

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έληξαν την απεργία παρά το γεγονός ότι η μόνη «διαβεβαίωση» που εισέπραξαν ήταν ότι θα συνεχιστεί «κανονικά» με την εφαρμογή του νέου μνημονίου το πετσόκομμα των συντάξεων των ναυτεργατών, που ήδη έχουν περικοπεί κατά 50%, όπως και η φοροαφαίμαξή τους κ.λπ.

Οι υπουργοί πρότειναν ακόμα κοινούς ελέγχους στα πλοία μεταξύ υπηρεσιών των υπουργείων και ναυτεργατικών ενώσεων, ενώ έδωσαν κάποιες γραπτές ερμηνείες σχετικά με το συνταξιοδοτικό (το χρόνο συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη συνθετική υπηρεσία).

Συνεχίζουμε την οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, στην ανακοίνωσή τους, αφού ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, υπογραμμίζουν ότι οι κοινοί έλεγχοι στη πράξη θα επιβεβαιώνουν την «εφαρμογή των αντεργατικών νόμων (ν. 4150/2013, Υπουργικές Αποφάσεις κ.λπ.)», με τους οποίους μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία, «με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό να προσπαθεί να ενσωματώσει τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στην υπηρεσία των εφοπλιστών, του υπουργείου».

Σημειώνουν επίσης ότι «οι ερμηνείες που δίνονται για το χρόνο συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη συνθετική υπηρεσία θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα σε όσους βγαίνουν με τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης», προσθέτοντας πως εξάλλου από την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» δεν αποδίδονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ούτε ακόμα και η προσωρινή σύνταξη των 384 έως 768 ευρώ.

Αναφέρουν ακόμα ότι ο υφυπουργός έφτασε να δηλώσει ότι το ΝΑΤ έχει πρόβλημα εσόδων, όταν «από τα 5.230 ελληνόκτητα πλοία, τα 738 έχουν ελληνική σημαία και σε αυτά μόνο το 25% των ναυτεργατών έχουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση»!

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση, με συνένοχες τις δυνάμεις του συμβιβασμού στην ΠΝΟ, επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Και καταλήγουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συνεχίσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς την οργάνωση και τον αγώνα για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων, να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ