Κυριακή 21 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακόμα μια κρίσιμη φάση για το παζάρεμα

Η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί ανέδειξε τις δυσκολίες στην εξεύρεση συμβιβασμού
Η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί ανέδειξε τις δυσκολίες στην εξεύρεση συμβιβασμού
Διάθεση αλλά και δυσκολίες για την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση της νέας διχοτομικής λύσης φανερώνουν οι τελευταίες δηλώσεις όσων πρωταγωνιστούν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μετά την τελευταία συνάντηση των Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο μεν Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι υπέβαλε «συγκεκριμένη, δημιουργική εισήγηση» αλλά «υπήρξε διαφωνία». Ο δε κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι κατέθεσε πρόταση για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης τον Ιούνη και αναβολή των γεωτρήσεων του Ιούλη, επιμένοντας ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου και ότι η προσέγγιση που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα «εφαρμόζει τη βασική αρχή στη συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων αλληλένδετα».

Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ εμφάνιζαν την κυπριακή κυβέρνηση να προτάσσει τη συμφωνία καταρχάς στο εδαφικό και μετά τη συζήτηση για Ασφάλεια και εγγυήσεις, ενώ ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για πρόταση με την οποία θα σπάσει «επιτέλους το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να εδραιώσουμε νέες παραμέτρους». Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων) ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, είπε ότι παρουσιάζει «μεγάλο ενδιαφέρον».

Το ψευδοκράτος επέμεινε ότι όλα τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν σε μια «παράλληλη διαδικασία» σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι πλευρές να αναμένουν το κλείσιμο ενός κεφαλαίου για να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα άλλο, γιατί έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Πάντως, το Κυπριακό απασχολεί απανωτές επαφές ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, όπως αυτές που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο Διεθνούς οικονομικού Φόρουμ στο Πεκίνο με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας. Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώην και νυν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης να συνιστούν ότι χρειάζεται να βρεθεί ο «αποτελεσματικότερος τρόπος» για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και η Ρωσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, που βρέθηκε στη Λευκωσία με αφορμή την υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχολίασε ότι σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» «υπάρχει ανάγκη για αποφυγή της χρήσης βίας και ελπίζουμε ότι όλοι θα επιλέξουν αυτή την οδό». Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό» το «σύστημα εγγυήσεων» όπως έχει διαμορφωθεί από τις συμφωνίες του 1960 και εκφράζει «απογοήτευση» για «το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτών των θεμάτων (περί ασφάλειας κ.τ.λ.) δεν συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Κατά τα άλλα, η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κύπρο κράτησε τρεις μέρες και στη διάρκειά της επρόκειτο να συζητηθεί ένα «ευρύ πλαίσιο διμερών, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων», οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ κ.τ.λ. Μάλιστα, ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά σε προσπάθειες που συνεχίζονται για να «μετριαστεί» η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ και την «αξιοσημείωτη συνεισφορά» που είχε σε αυτήν την κατεύθυνση το Συμβούλιο Επιχειρηματικής Συνεργασίας με την Κύπρο. «Η Κύπρος είναι κυρίαρχη μεταξύ χωρών που επενδύουν στη Ρωσία» ανέφερε το σημείωμα όπου συμπληρωνόταν ότι οι ρωσικές εξαγωγές στην Κύπρο το 2016 αυξήθηκαν κατά 15,9% σε σχέση με το 2015. Τους δύο πρώτους μήνες του 2017, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 34,1% και οι ρωσικές εξαγωγές κατά 37,8%.

Τέλος, ενδεικτικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ενέκρινε τη «Σύμβαση της Λευκωσίας», εστιάζοντας στη συνεργασία για την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» από τους «τρομοκράτες». Πίσω από τους επαίνους για τους «καρπούς» που απέδωσε η κυπριακή Προεδρία κρύβονται ευρύτερες διεργασίες σε σχέση με τις «αντι-τρομοκρατικές» μεθοδεύσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπου συνεχίζονται στρατιωτικές επεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η έκβαση των οποίων αλληλεπιδρά και με το αλισβερίσι σε μέτωπα όπως το Κυπριακό, το Κουρδικό και άλλα φλέγοντα θέματα.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ