Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Συμπληρωματικά» αντιλαϊκά μέτρα, η άλλη όψη των παζαριών για το χρέος

Πληροφορίες για νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, παράταση του καθεστώτος των ΣΣΕ και παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια

Τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, οι νέες μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα, η νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη «συνταγματικότητα» των προνομοθετημένων αντιλαϊκών μέτρων του πρόσφατου εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα με τις συμπληρωματικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις που αφορούν στο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει στα «μουλωχτά» και νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 15 Ιούνη, με φόντο, βέβαια, τις διεργασίες και τα παζάρια γύρω από τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους.

Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές οι τελικές διατάξεις, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άξονες των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων είτε αυτές διεκπεραιωθούν με εφαρμοστικό νόμο είτε με υπουργικές αποφάσεις ή άλλες ρυθμίσεις, θα επικεντρώνονται στις παρακάτω «εκκρεμότητες»:

-- «Εκσυγχρονισμός» του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982

-- Παράταση του τρέχοντος καθεστώτος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, με την εξάλειψη διατυπώσεων ή τυχόν άλλων «ερμηνειών» και «ασαφειών» που βρίσκονται στον πρόσφατο εφαρμοστικό πολυνόμο.

-- Παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

-- Νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη συνταγματικότητα των προνομοθετημένων μέτρων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δηλαδή για την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από το 2019.

-- Παράταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και για το 2018. Ουσιαστικά πρόκειται για το ιδιωτικό συμφωνητικό των εγχώριων εφοπλιστών με την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό γύρω από τον τρόπο της οικειοθελούς φορολόγησής τους...

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του «τρέχει» τις διαδικασίες για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) κατά 20 χρόνια. Οπως ανακοίνωσε χτες και αφού αξιολόγησε την αρχική προσφορά, κάλεσε τη διοίκηση της ΔΑΑ να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης, που λήγει το 2026, αποτελεί το πρώτο βήμα, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει και η πώληση του 30% του ΔΑΑ που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ολοκλήρωσης της λίστας με τα 140 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση στις 8 Ιούνη.

Διεργασίες για το κρατικό χρέος...

Την ίδια ώρα, η βιώσιμη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους και βέβαια η ένταξη ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανεβαίνουν στο προσκήνιο των αντιλαϊκών διεργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εμπλεκόμενους «παίκτες» έχει αναλάβει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ για την επίτευξη «λύσης» κινείται και η πλευρά της ΕΚΤ, σε συνδυασμό βέβαια με την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, ενόψει και των αυξημένων αποπληρωμών χρέους μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει ο «Economist» με τίτλο «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;», με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, καθώς και των επικεφαλής των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος, από την πλευρά του, με χτεσινή δήλωση διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» σχετικά με το ενδεχόμενο μη αποδοχής της επόμενης δόσης σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απόφαση για το κρατικό χρέος. Οπως είπε, «η καταβολή της δόσης δεν αποτελεί ζήτημα, γιατί όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επανήλθε στο ζήτημα των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή «το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να δεχτεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το 1% για τα επόμενα 40 χρόνια». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% στα επόμενα 40 χρόνια, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να κλείσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

...με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, ενόψει και της σημερινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, αναφορικά με το «νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο», εστίασε στην «αύξηση του ειδικού βάρους της βιομηχανίας και ειδικά της μεταποίησης στη διάρθρωση της οικονομίας».

Μιλώντας σε εκδήλωση του «Ελληνικού Φόρουμ για τις εξαγωγές» και αναφερόμενος στα εργαλεία χρηματοδότησης και ενισχύσεων προς το εγχώριο κεφάλαιο στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επισήμανε: «Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η δημιουργία ειδικών αναπτυξιακών εργαλείων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, η αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την έρευνα, η ενεργοποίηση του εξωδικαστικού διακανονισμού, για τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, η απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, η βαθμιαία ανάκτηση της δυνατότητας χρηματοδότησης της οικονομίας, είναι μερικά από τα εργαλεία που συμβάλλουν ήδη ή αναμένεται να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, επικεφαλής του ομίλου της «Fairfax Financial Holdings», Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα και σε εκδήλωση της ασφαλιστικής εταιρείας «Eurolife», στην οποία είναι μεγαλομέτοχος, ανέφερε ότι «πιστεύουμε στην ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται από την επιτυχημένη επένδυση στον Ομιλο της "Eurolife"», επισημαίνοντας ότι τα γενικότερα στοιχεία καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο Π. Γουάτσα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ σήμερα, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ