Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με ένθετο αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Ιούνη

Με ένα ένθετο αφιέρωμα στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) κυκλοφορεί από αύριο το φύλλο του Ιούνη του «Οδηγητή».

«Με το αφιέρωμα αυτό επιδιώκουμε να φωτίσουμε γνωστές και άγνωστες πλευρές της ηρωικής πορείας και δράσης της ΟΚΝΕ, με αφορμή το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από το 1922, οπότε και ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η ηρωική ΟΚΝΕ!», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του 24σέλιδου αφιερώματος, που εντάσσεται στις δραστηριότητες μπροστά στον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Στις σελίδες του αφιερώματος βρίσκουμε πλήθος μαρτυριών και αναμνήσεων κομμουνιστών από την ηρωική δράση της ΟΚΝΕ, σκίτσα, αφίσες και φωτογραφίες της εποχής, σύντομα βιογραφικά αγωνιστών που πέρασαν από τις γραμμές της και δείχνουν ανάγλυφα τις συνθήκες της εποχής και της δράσης της ΟΚΝΕ. Παραθέτονται κείμενα από το ιδρυτικό Συνέδριο της ΟΚΝΕ που έγινε το Νοέμβρη του 1922 στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρίσεις από τον «Ριζοσπάστη» της εποχής κ.ά. Ιδιαίτερα κεφάλαια υπάρχουν για τα έντυπα της ΟΚΝΕ, τη «Νεολαία», όργανο της ΚΕ της ΟΚΝΕ, και το θεωρητικό περιοδικό «Νέος Λενινιστής», καθώς «η εφημερίδα ήταν πάντα ταυτότητα των κομμουνιστών», όπως σημειώνεται. Ιδιαίτερα κεφάλαια βρίσκουμε ακόμα για τη δουλειά της ΟΚΝΕ στην εργαζόμενη νεολαία, στους φτωχούς φοιτητές, στους μαθητές και τα παιδιά, στις νέες γυναίκες, τις πρωτοπόρες δράσεις της για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την ένταξή της στην Κομμουνιστική Διεθνή των Νέων και το χαρακτηριστικό του προλεταριακού διεθνισμού που τη διέπνεε, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο είναι ακόμα η ακλόνητη στάση των ΟΚΝιτών στον αστικό στρατό, με ιδιαίτερη αναφορά στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου.

«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, συνεχίζοντας στη διαδρομή που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπόθεση της κοινωνικής προόδου», σημειώνεται στο κλείσιμο του αφιερώματος, όπου γίνεται αναφορά στις επικείμενες επετείους των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ και τονίζεται: «Βαδίζουμε στον εορτασμό αυτών των μεγάλων επετείων με αγωνιστική αισιοδοξία. Μελετάμε την ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, αντλούμε θάρρος και επαναστατική αισιοδοξία, βγάζουμε συμπεράσματα πολύτιμα στη σημερινή μας πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ