Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα

Προειδοποιήσεις Τουρκίας σε ΗΠΑ και Κούρδους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υπό το ανήσυχο βλέμμα της Τουρκίας, Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), με τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, ξεκίνησαν χτες και επίσημα την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Ράκα, που αποτελεί πρωτεύουσα του λεγόμενου «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία.

Από τα χαράματα, Κούρδοι και Αραβες μαχητές άρχισαν συντονισμένες σφοδρές επιθέσεις σε βόρεια, ανατολικά και δυτικά προάστια της Ράκα, την περικύκλωση της οποίας ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη, υπό την καθοδήγηση και σε συντονισμό με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ο Αμερικανός στρατηγός Στιβ Τάουνσεντ, διοικητής των δυνάμεων του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», προειδοποίησε ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα θα είναι «μεγάλη και δύσκολη». Εκτίμησε ότι η ανακατάληψη της πόλης είναι θέμα χρόνου και ότι όταν επιτευχθεί αυτό θα αποθαρρύνει ή θα δυσκολέψει τη στρατολόγηση νέων μελών από το «Ισλαμικό Κράτος»...

Η επιχείρηση στη Ράκα, στην οποία η Τουρκία διεκδικούσε πρωταγωνιστικό ρόλο, και επί του προηγούμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και επί του νυν, Ντ. Τραμπ, προκάλεσε νέα αντίδραση από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας χτες στη Βουλή, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους Κούρδους εταίρους τους με αντίποινα λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία κατάσταση που θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για τη χώρα μας». Πρόσθεσε δε: «Εάν συναντήσουμε οποιαδήποτε κατάσταση στη Ράκα ή σε άλλο σημείο της περιοχής που απειλεί την ασφάλειά μας, θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Τεφτ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες με στόχο τη μείωση των εντάσεων στη Συρία», ισχυριζόμενος ότι «δημιουργεί πολλά ερωτήματα» ο ρόλος του Ιράν στη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» (που δρομολογήθηκε μετά από τη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας στην Αστάνα στις 4 Μάη). Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι εξέφρασαν χτες αβεβαιότητα εάν θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν στις 12 και 13 του μήνα, κυρίως επειδή δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι τέσσερις μεγάλες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ