Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προχωρά η διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης

Στην ανακοίνωση της ενεργοποίησης των διαδικασιών για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα προχώρησε, χτες, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, μετά την παραλαβή από τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, του διατάγματος της κυβέρνησης για τον τρόπο εκλογής των μελών της. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου, Τιμπισάι Λούσενα, η διαδικασία εμπίπτει στις προβλέψεις του υπάρχοντος Συντάγματος και αύριο αναμένεται το ακριβές χρονοδιάγραμμά της, με την εκλογή των 540 αντιπροσώπων να γίνεται κατά τα τέλη του Ιούλη.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι οι περιφερειακές εκλογές (για κυβερνήτες και δημάρχους) προγραμματίζονται για τις 10 Δεκέμβρη φέτος.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, που αποσκοπεί, όπως λέγεται, στη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής» και της ειρήνης, η εκλογή των 540 αντιπροσώπων θα γίνει με δύο κριτήρια, το κλαδικό και το εδαφικό, με καθολική ψηφοφορία, και προβλέπεται να έχουν εκπροσώπους και οι αυτόχθονες ινδιάνικοι πληθυσμοί και οι συνεταιρισμοί, ενώ μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές, κυβερνήτες και άλλοι που κατέχουν δημόσια αξιώματα, μόνο αν παραιτηθούν από αυτά.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), έχει απορρίψει τη συμμετοχή στη διαδικασία για τη Συντακτική Συνέλευση και μάλιστα κάποια στελέχη της ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το αν ο λαός θέλει τη διαδικασία της Συντακτικής ή την αποπομπή Μαδούρο από την εξουσία και νέες προεδρικές εκλογές. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές οι βίαιες εκδηλώσεις, ενώ από τις αρχές του Απρίλη 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τις ενέργειες και τους ένοπλους κουκουλοφόρους της αντίδρασης.

Πάντως, την απάντηση στην αντίδραση, καθώς και την επαναστατική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Μαδούρο και η επιδίωξη συμβιβασμού με το κεφάλαιο, αναμενόταν να συζητήσουν χτες στο Καράκας, σε πανεθνική αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική διάσκεψη, το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες οργανώσεις. Οπως δηλώνουν, συμμετέχουν στη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης, για να εμβαθύνουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα τα 18 τελευταία χρόνια με την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες και για να προχωρήσει η προοπτική μιας πραγματικής σοσιαλιστικής επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ