Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ

Η κομβικής σημασίας βάση του Ιντσιρλίκ
Η κομβικής σημασίας βάση του Ιντσιρλίκ
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε χτες την αποχώρηση των στρατιωτών της από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία, με το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει το σχετικό σχέδιο της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. Θυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν αυτή την αεροπορική βάση, σαν αντίποινα για παραχώρηση ασύλου στη Γερμανία Τούρκων στρατιωτικών και πολιτών που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016. Κι αυτή η εξέλιξη δείχνει το ενδοϊμπεριαλιστικό «κουβάρι» των αντιθέσεων, με τις δύο πλευρές να παίρνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» και να κρατάνε χαμηλούς τόνους, καθώς έχουν αλληλεξαρτήσεις σε οικονομικά ζητήματα.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε προχτές σε γερμανικό ραδιόφωνο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «δεν θέλουμε την Τουρκία στη γωνία» και «φυσικά δεν μας συμφέρει η Τουρκία να μετακινηθεί προς τη Ρωσία». Πάντως και οι δυο πλευρές εμφανίζονται να δείχνουν ενδιαφέρον να «βελτιωθούν» οι διαταραγμένες διμερείς σχέσεις.

Στο Ιντσιρλίκ βρίσκονται περίπου 260 Γερμανοί στρατιώτες, τα γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου «Τορνέιντο» και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού εν πτήσει, στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ». Η υπουργός Αμυνας είπε ότι ο γερμανικός στρατός προετοιμάζεται για την επανατοποθέτησή του και πήρε εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο να διευκρινίσει με τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ πότε θα ξεκινήσει ακριβώς η μεταφορά και τι θα γίνει αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ανάπτυξη των γερμανικών στρατευμάτων στην Αζράκ της Ιορδανίας (κοντά στη μεθόριο με τη Συρία) αναμένεται να είναι πιο δύσκολη απ' ότι στην Τουρκία, επειδή η κατάσταση ασφαλείας εκεί είναι πιο περίπλοκη. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ήταν σε συχνή επαφή με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Λυπούμαστε που το θέμα αυτό δεν θα μπορούσε να επιλυθεί με άλλο τρόπο».

Τη στήριξή του στους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιντσιρλίκ εξέφρασε ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο μεταξύ, χτες, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν δηλώσεις του διευθυντικού στελέχους της ρωσικής εταιρείας «Ροστέκ», Βίκτορ Κλάντοφ, σύμφωνα με τον οποίο Μόσχα και Αγκυρα έχουν ήδη συμφωνήσει ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες της πώλησης πυραύλων S-400. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πριν από μερικές μέρες ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία τα συστήματα S-400, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατασκευή των συστημάτων αυτών είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα, το οποίο έχει σχέση με το πόσο έτοιμη είναι γι' αυτό η τουρκική βιομηχανία. «Τέτοια τεχνολογία προς το παρόν δεν παράγουμε πουθενά στο εξωτερικό» είπε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «βεβαίως στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που να είναι αδύνατο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ