Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς ενίσχυση του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ

Την απόφαση για τη δημιουργία «στρατιωτικής δυνατότητας σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων» (MPCC) στους κόλπους του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ (ΣΕΕΕ) έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της ΕΕ, καθώς εντείνεται στο εσωτερικό της Ευρωένωσης η συζήτηση για το ποιο «δόγμα ασφάλειας» ενδείκνυται στις σημερινές συνθήκες να κατοχυρώσει ένα «ασφαλές περιβάλλον» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών της ομίλων.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν το «έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυνας», ενώ ανακοινώθηκε και η δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας».

Η MPCC θα αναλάβει τη διοίκηση «μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών» της ΕΕ, οι οποίες επί του παρόντος είναι οι «εκπαιδευτικές» αποστολές σε Σομαλία (EUTM Somalia), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUTM RCA) και Μάλι (EUTM Mali).

Στη στρατιωτική ορολογία, η MPCC «θα είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή σχεδίαση και τη διεξαγωγή μη εκτελεστικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, ανάπτυξης, υποστήριξης και επαναφοράς ενωσιακών δυνάμεων. Το προσωπικό των αποστολών που βρίσκεται επί τόπου θα μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες δραστηριότητες της αποστολής του, λαμβάνοντας καλύτερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες», σημειώνουν τα αρμόδια επιτελεία.

Λέγεται, επίσης, ότι «η MPCC βελτιώνει τις δομές διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Θα εργάζεται υπό τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική καθοδήγηση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), η οποία απαρτίζεται από τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ και έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες».

Στο μεταξύ, σήμερα συνέρχεται στην Πράγα η Διάσκεψη για την Αμυνα και την Ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα θα παρευρεθεί ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ