Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
«Ευκαιρίες» για επενδύσεις και μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης, σημείωσε ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος

Η συμφωνία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου στην αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, που αναπόφευκτα εμπλέκει τη χώρα και το λαό βαθύτερα σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, καταγράφηκε για μια ακόμη φορά χτες, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με τίτλο «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας».

Τα αντιτιθέμενα αυτά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί έγιναν διακριτά και στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, από τις ομιλίες εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων που πήραν το λόγο.

Η λαϊκή ευημερία προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ στο συνέδριο, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στάθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας γενικά και ιδιαίτερα στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (Upstream). Οπως υπογράμμισε, στην Ελλάδα «δεν λείπουν οι σημαντικές ενεργειακές πηγές, ούτε το δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης (...) το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν γενικά και αόριστα να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, αλλά αν και με ποιες προϋποθέσεις θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας».

Σημείωσε επίσης ότι «οι σίγουρα μεγάλοι ωφελημένοι απ' την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», θα είναι «οι μεγαλομέτοχοι εγχώριων και ξένων ομίλων, όπως η "Exxon Mobil" και η "Total"».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της λαϊκής ευημερίας, αν ακολουθήσουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στα μέσα παραγωγής, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα υπηρετεί ένα σύνολο συνδυασμένων στόχων: τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, μπορεί να διασφαλιστεί διακρατική αμοιβαία επωφελής συνεργασία για τη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, καθώς και για τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί σημαντικό μέρος του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο δρόμος που προτείνουμε είναι ασφαλώς δύσκολος, αλλά είναι ο μόνος ρεαλιστικός για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Μοιράζονται κοινούς στόχους για το κεφάλαιο

Μιλώντας στο συνέδριο, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις «αναγκαίες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση του ελληνικού και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων».

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πολύ σημαντικές ξένες πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε το «νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας» που δημιουργείται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία. Σε αυτό το στάδιο, συνέχισε, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλιότερων σε επιλεγμένες περιοχές, που παρουσιάζουν «επενδυτικό ενδιαφέρον», διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί, «θα υπάρξει σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών».

«Ικανοποίηση» για την έναρξη ερευνών από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ, «Exxon Mobil» και «Total» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας ωστόσο την απογοήτευσή του για τη γενικότερη μείωση των ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως η παραπάνω επένδυση «δυστυχώς είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, καθώς η Ελλάδα έχει πέσει σε χαμηλό 20ετίας όσον αφορά τις επενδύσεις». Εξέφρασε, επίσης, τη συμφωνία του κόμματός του στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για έρευνες σε νέες θαλάσσιες περιοχές.

Τις «επιτυχίες» των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ για την «προσέλκυση επενδυτών» στάθηκε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Μανιάτης, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «δεδομένο» ότι στην Ελλάδα «έχουμε πολύ σοβαρά κοιτάσματα που προσελκύουν επενδυτές».

Τόνισε ακόμη ότι «το επόμενο μεγάλο βήμα» που πρέπει να γίνει περιλαμβάνει τη συμβολή της «εθνικής Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας» και της «εθνικής βαριάς Μεταλλικής Βιομηχανίας», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματιστεί στη μεγαλύτερη τεχνική βάση υποστήριξης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των αγωγών φυσικού αερίου όλης της Μεσογείου».

Πλήθος ζητημάτων στο τραπέζι

Η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με πλήθος παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων του Γ. Μπασιά, προέδρου της «ΕΔΕΥ ΑΕ» (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων), που στάθηκε στο έντονο ενδιαφέρον και την «ενεργό ανάμειξη» μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, τονίζοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική «υποστήριξη» που παρέχει στην ΕΔΕΥ η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορός, ζήτησε να υπάρξει «συντονισμός με τις γύρω χώρες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ», αλλά και άρση της απαγόρευσης ερευνών πέραν των έξι μιλίων. Η σημερινή δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου συνεχίζεται με θέματα που αφορούν περιβαλλοντικές πτυχές της έρευνας και εκμετάλλευσης, ζητήματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, νέες τεχνολογίες για τον πετρελαϊκό κλάδο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ