Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αγωνιστικός συντονισμός στην προοπτική κλιμάκωσης με απεργία

Συνεδρίασε την Τετάρτη το Συντονιστικό των Σωματείων στην Αττική

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Κάλεσμα στα σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού σε όλη τη χώρα, κλαδικά και επιχειρησιακά, να συντονιστούν σε ένα νέο κύκλο αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα και την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου από την Αττική.

Το Συντονιστικό των Σωματείων στην Αττική συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τα επιχειρησιακά σωματεία «Stanley», «Metropolitan», «Intercontinental», «Grand Resort Lagonisi», «Royal Olympic», «Zafolia», «Novotel», «Catering Newrest» και «Crowne Plaza», καθώς και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από τα σωματεία σε «Hilton», «Saint George Lycabetus», «Caravel» και Καζίνο Πάρνηθας.

Στις αποφάσεις που έλαβαν, περιλαμβάνεται η απαίτηση να συνεδριάσει η ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων, επιβεβαιώθηκε η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι: Η μείωση των μισθών χρόνο με το χρόνο, καθώς όλο και λιγότεροι εργοδότες εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, η εντατικοποίηση, η απλήρωτη, η αδήλωτη - ανασφάλιστη εργασία.

Στην απόφασή του, το Συντονιστικό των Σωματείων, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουμε επάνω μας τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Να επιδιώξουμε η απεργία του κλάδου να δώσει απάντηση στα ρεκόρ των εργασιακών και ασφαλιστικών ανατροπών, να αποτελέσει ημέρα καθολικής αντιπαράθεσης με το τουριστικό κεφάλαιο, το ΣΕΤΕ και την κυβέρνηση. Να προβάλλουμε την ανάπτυξη που ωφελεί τους εργαζόμενους του κλάδου, όλο το λαό, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μονοπώλια στην εξουσία.

Μέσα από την προετοιμασία της απεργίας, να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, να αναβαθμίσουμε τις μαζικές διαδικασίες και το περιεχόμενό τους. Να δυναμώσουμε τη συμμαχία στον κλάδο, την ενότητα των εργαζομένων, την κοινωνική συμμαχία με τους μικρούς επαγγελματίες.Να αναπτύξουμε σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς τα αιτήματά μας, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία συσπείρωσης, δράσης και συμμετοχής στην απεργία».

Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε ένα από τα σωματεία θα οργανώσει το επόμενο διάστημα τη συζήτηση στο Διοικητικό του Συμβούλιο, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Τέλος, αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου να γίνει στις 3 Ιούλη.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.
  • Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.
  • 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.
  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα «δουλεμπορικά», η «ενοικιαζόμενη» εργασία.
  • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5ήμερη, 30ωρη.
  • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.
  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
  • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.
  • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.
  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία επισημαίνουν ακόμα ότι η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και διεκδικούν μια σειρά αιτήματα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και επεμβάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δουλειά για όλους με δικαιώματα και προστασία της υγείας! (2021-04-10 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διανομείς, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τα ξενοδοχεία (2021-03-12 00:00:00.0)
Σήμερα η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων (2017-01-25 00:00:00.0)
Σταθερός προσανατολισμός στην ανασύνταξη του κινήματος (2014-12-28 00:00:00.0)
Χάλασαν τη μόστρα της γιορτής (2013-09-28 00:00:00.0)
Στους δρόμους στις 7 Ιούλη (2005-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ