Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Προσπαθούν από κοινού να πείσουν το λαό ότι θα πρέπει να ζει με ακόμα λιγότερα

«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μη συμβιβαστεί με τη φτώχεια και τη μιζέρια, αλλά να διεκδικήσει όλα όσα του πήραν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και όλα όσα του ανήκουν», ήταν η απάντηση που έδωσε ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, από το βήμα της Βουλής, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για το «εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα» - παρά τους μεταξύ τους διαγκωνισμούς - προσπάθησαν από κοινού να πείσουν το λαό ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με τα λιγότερα.

Το πρώτο στοιχείο της χτεσινής συζήτησης ήταν ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίως για την «πατρότητα» των εργαλείων για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας την πρόταση νόμου του κόμματός της, ανέφερε ότι το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι το ίδιο με το «εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα», λέγοντας ότι είναι «θετικό» πως «με διετή καθυστέρηση δεχτήκατε την εφαρμογή της πρότασής μας». Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, ανέφερε ότι το ΚΕΑ καθιερώθηκε «πιλοτικά» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Απαντώντας η αναπληρώτρια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι «εφαρμόσατε ένα αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα την τελευταία στιγμή. Το ξανασχεδιάσαμε από την αρχή» και «το υλοποιήσαμε»...

Το δεύτερο στοιχείο ήταν, όπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, ότι η κυβέρνηση έχει αναδειχθεί «το καλύτερο πλυντήριο» για τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ηταν ενδεικτική, εξάλλου, η φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδου, ότι «σε αυτόν τον τόπο μεταπολιτευτικά ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος, έχει μια σφραγίδα ΠΑΣΟΚ».

Εργαλεία διαχείρισης της φτώχειας και παραπέρα περικοπής επιδομάτων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η σημερινή και οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, αυτό που κάνουν είναι να υλοποιούν τις κατευθύνεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, προωθώντας τις ανατροπές τη μία μετά την άλλη, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, όπως τα κοινωνικά επιδόματα, για να εξασφαλίζεται «ρευστό» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο εφάρμοσε το ΚΕΑ, που μόνο στο όνομα αλλάζει από το ψίχουλο που έδινε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά «πήγε ακόμη πιο πέρα. Θεσμοθέτησε τον λεγόμενο "εθνικό μηχανισμό συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής - ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη"», που «αποτέλεσε ένα από τα εργαλεία άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αναπαράγει, μονιμοποιεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών οικογενειών».

Επισήμανε ότι η ταύτιση, πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, όλων των αστικών κομμάτων στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου φάνηκε περίτρανα από το γεγονός ότι όλοι μαζί μηδενός εξαιρουμένου απέρριψαν τις 5 προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ (επαναφορά ΣΣΕ, 13ης και 14ης σύνταξης, ουσιαστική προστασία των ανέργων, προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ά.), «με τις οποίες απαντούμε στις άμεσες ανάγκες του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ