Τρίτη 13 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
G20 - ΑΦΡΙΚΗ
Προς τη «Μαύρη Ηπειρο» κοιτούν τα γερμανικά μονοπώλια

Συνέδριο για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, χτες και σήμερα στο Βερολίνο

Από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου

The Associated Press

Από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου
Το συνέδριο «G20 - Αφρική - Συνεργασία - επενδύοντας σε ένα κοινό μέλλον» ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας τις μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες που ανοίγονται για το γερμανικό κεφάλαιο στην τεράστια και πλούσια αφρικανική ήπειρο. Η γερμανική κυβέρνηση ιεραρχεί πολύ υψηλά τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στην Αφρική. Χαρακτηριστικά η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έχει μιλήσει για «ένα σχέδιο Μάρσαλ». Στο πλαίσιο της φετινής γερμανικής προεδρίας στο G20, οι επενδύσεις στην Αφρική έχουν εξέχουσα θέση, όπως ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσαν και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία.

«Η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο», σημειώνει η καγκελαρία. Το κεφάλαιο έχει πολλαπλά οφέλη από την καπιταλιστική ανάπτυξη της «Μαύρης Ηπείρου» και την εκμετάλλευση φύσης και ανθρώπων: Αστείρευτες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, μεγάλη «αγορά», όπως και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό. Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής «Welt», έως το 2050 ο πληθυσμός θα έχει διπλασιαστεί στα 2,5 δισ. και θα ζουν εκεί δέκα φορές περισσότεροι νέοι άνθρωποι απ' ό,τι στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως μπει φρένο στη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

«Στο συνέδριο, οι εταίροι επιδιώκουν να διερευνήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην αφρικανική ήπειρο και να συμφωνήσουν για νέα κίνητρα για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, για επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές». Με το «Σύμφωνο με την Αφρική», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη βελτίωση των συνθηκών για επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται και πρωτοβουλίες για εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, όπως ενίσχυση της χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, ιδιαίτερα από γυναίκες. Στο περιθώριο του συνεδρίου, η Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Επίσκεψη στο Μεξικό

Το Μεξικό επισκέφτηκε Παρασκευή και Σάββατο η Αγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την Αργεντινή, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G20 τον Ιούλη στο Αμβούργο, στο «ελεύθερο εμπόριο» και στο «κλίμα», σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Γερμανίας - ΗΠΑ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, η Α. Μέρκελ εξήρε την κυβέρνηση του Μεξικού «για τη σαφή της δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο», όπως και για τις «πολλές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα», που «έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον». Εξάλλου, η Μέρκελ συνοδευόταν από εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως «Siemens», «Dea», «Fresenius», «Berenberg Bank», «Voith». Συμφώνησαν να προχωρήσει γρήγορα η νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ - Μεξικού και να εντείνουν την πολιτική συνεργασία. «Αυτή η παγκόσμια συμφωνία περιλαμβάνει μια ανανεωμένη, πιο διευρυμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», τόνισε η Μέρκελ.

«Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να εργαστούμε από κοινού στο χώρο της Συμφωνίας του Παρισιού και την προστασία του κλίματος», είπε. Στην Αργεντινή η Μέρκελ είχε τονίσει την «εμπειρία των γερμανικών επιχειρήσεων» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και άλλες «πράσινες» επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ