Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ - ΟΡΥΧΕΙΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ
Να λειτουργήσουν για όφελος των κατοίκων της περιοχής

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να παραδώσει τα δύο αυτά έργα της ΔΕΗ στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη του ορυχείου λιγνίτη στη Μαυροπηγή και την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου του Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Τα δύο αυτά έργα είναι μεγάλης σημασίας για την περιοχή, αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να μην τα παραδώσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Βέβαια, όπως αναφέρει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, η εξαγγελία των έργων από την κυβέρνηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή, αν τα έργα αυτά παραχωρηθούν για τη ληστρική εκμετάλλευση από τους ιδιώτες.

Ετσι με δεδομένο ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε και από τους κατοίκους της Μαυροπηγής και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, που είναι το αρμόδιο όργανο που έχει την ευθύνη για την έγκρισή της, αλλά και το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, συνεπικουρούμενη και από τους ξεπουλημένους ηγετίσκους της ΓΕΝΟΠ, που έκαναν το παν για να πείσουν τους κατοίκους της Μαυροπηγής να συναινέσουν στην αυτοκαταστροφή τους, με αντίτιμο «πολύχρωμες χάντρες και καθρεφτάκια» και όταν δεν τους «βγήκε», δεν είχαν παρά να δείξουν το αποκρουστικό, αυταρχικό πρόσωπο της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής τους. Επίσης τη στιγμή που η κυβέρνηση δε διευκρινίζει ποιος θα αναλάβει το σημαντικό έργο του Ιλαρίωνα, που είναι καθοριστικό και για υπόλοιπα φράγματα του Αλιάκμονα που σήμερα η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται, αλλά είναι και σημαντικής σημασίας για το αρδευτικό σύστημα της Βόρειας Ζώνης, τότε:

  • Να γίνουν τα έργα από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο και κοινωνικό της χαρακτήρα.
  • Να αρχίσει η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, παράλληλα με τη διάνοιξη του ορυχείου, αποτιμώντας την αξία των περιουσιών στις πραγματικές τιμές.
  • Να γίνει διακανονισμός με τη ΔΕΗ, τους όμορους δήμους και όσους πλήττονται από την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Να αναλάβει η ΔΕΗ την πλήρη ανάπλαση των εδαφών που καταστρέφει μετά την εξόρυξη.
  • Παίρνοντας υπόψη την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα ορυχεία, να δεσμευτεί η ΔΕΗ για τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας με ποσόστωση για τους κατοίκους που πλήττονται άμεσα από τη διάνοιξη ορυχείου και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Μαυροπηγής.
  • Το έργο του Ιλαρίωνα, η ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη ΔΕΗ να κατασκευαστεί από την ίδια, λόγω της φερεγγυότητας που η ΔΕΗ έχει στην κατασκευή τέτοιων έργων, αλλά και της στρατηγικής σημασίας του έργου για ολόκληρο το σύστημα και την παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα.

Η πρόταση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ είναι μία πρόταση που μπορεί να συσπειρώσει το μαζικό κίνημα για να επιβάλει μία θέση που θα είναι σε όφελος και των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του περιβάλλοντος και δε θα παίρνει μόνο υπόψη την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για απεριόριστα κέρδη.

Αυτή η πρόταση για να υλοποιηθεί απαιτεί μία κυβέρνηση που θα έχει κοινωνική ευαισθησία και φιλολαϊκή πολιτική κατεύθυνση. Δυστυχώς, η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και η πολιτική που προωθείται από την ΕΕ και στηρίζεται από τη ΝΔ δε μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Για τους λόγους αυτούς, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν με όλες του τις δυνάμεις, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα των παιδιών τους και της περιοχής για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΔΕΗ - ολιγαρχίας σε βάρος μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ