Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Φουντώνει το παζάρι στις πλάτες του λαού της

Πυρετώδεις επαφές ενόψει της συνέχισης της Διάσκεψης στην Ελβετία, την Τετάρτη 28/6

Από τη νέα συνάντηση Αϊντε - Κοτζιά, χτες

Copyright 2017 The Associated

Από τη νέα συνάντηση Αϊντε - Κοτζιά, χτες
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενα σκληρό και πολυεπίπεδο παζάρεμα στις πλάτες του κυπριακού λαού ξετυλίγεται όλο και πιο αποκαλυπτικά, ενόψει της συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο που έχει προγραμματιστεί την επόμενη Τετάρτη 28 Γενάρη, στην Ελβετία.

Οι επαφές και διαρροές για την προετοιμασία του λεγόμενου «κοινού εγγράφου» για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που θα αξιοποιηθεί ως μπούσουλας για τις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα (σ.σ. το ελβετικό θέρετρο που θα φιλοξενήσει τους εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, των τριών «εγγυητριών» δυνάμεων, αλλά και της ΕΕ σε ρόλο «παρατηρητή») αποτυπώνουν τις βαθιές αντιθέσεις που επηρεάζουν τις προσπάθειες συμβιβασμού, ο οποίος αν και δύσκολος, εξακολουθεί να αποτελεί στόχο για ισχυρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Το σίγουρο είναι ότι η «λύση» που μαγειρεύεται δεν είναι τίποτα άλλο παρά νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, βαθύτερος εγκλωβισμός της σε στρατιωτικές και επενδυτικές αναμετρήσεις πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνταξη «Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και Εφαρμογής», σηματοδοτώντας ουσιαστικά την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία νέου κράτους, προσπερνώντας και ουσιαστικά νομιμοποιώντας τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής που ακολούθησε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο λύσης, οι μεν Ελληνοκύπριοι «επιστρέφουν» στην «Κυπριακή Δημοκρατία» αλλά και οι Τουρκοκύπριοι «επιστρέφουν» στο ψευδοκράτος, που ωστόσο θα έχει διεθνή αναγνώριση.

Επίσης, ενδεικτική των εκβιασμών και τεράστιων κινδύνων που στήνονται για τον κυπριακό λαό είναι η πρόταση για δημιουργία «πολυεθνικής δύναμης» για την παροχή ασφάλειας από εξωτερικούς κινδύνους, με τη συμμετοχή τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε χτες ότι «μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα υπάρχει ξεκάθαρα μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας» και επέλεξε να σταθεί στο αν ο ΟΗΕ έχει αρμοδιότητα ή όχι για τη σύνταξη τέτοιων προτάσεων, σχολιάζοντας ότι δεν έχει δοθεί «οποιοσδήποτε ρόλος στα Ηνωμένα Εθνη, για να προχωρήσουν στην ετοιμασία πρότασης η οποία περιέχει και αναφορά για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συναντήσεις σε Αγκυρα και Αθήνα

Χτες το μεσημέρι, συναντήθηκαν στην Αθήνα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, και ειδικότερα το έγγραφο που ετοιμάζει ο απεσταλμένος, επί του οποίου θα γίνουν οι συζητήσεις στην Ελβετία, και ειδικότερα τα κεφάλαια για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που ενδιαφέρουν άμεσα την Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση ο Ν. Κοτζιάς δεν έκανε δηλώσεις. Ο Αϊντε, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την εκ νέου πραγματοποίηση Συνόδου για το Κυπριακό, και τόνισε ότι όλες οι πλευρές, «τουλάχιστον όπως μου έχουν πει προσωπικά», μεταβαίνουν στην Ελβετία με την πρόθεση να καταλήξουν σε λύση.

«Ομως», πρόσθεσε, «θα χρειαστεί σκληρή δουλειά εκεί, καθώς και αρκετός χρόνος». Πρόσθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε τεχνικά οι συνομιλίες εκεί να κρατήσουν ίσως και εβδομάδες» και ότι επιτυχία θα είναι εάν στη Σύνοδο της Ελβετίας τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό καταφέρουν να καταλήξουν σε μία «στρατηγική συμφωνία» στα βασικά θέματα, όπως είναι της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης. Ακόμα κι αν επιτευχθεί μια τέτοια στρατηγική συμφωνία, πρόσθεσε, θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα σε οικονομικά, νομικά και άλλα ζητήματα.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δέχτηκε προχτές τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, και επανέλαβε πως στην Ελβετία θα συζητηθούν ταυτόχρονα όλα τα «καυτά» θέματα (ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό, «διαμοιρασμός εξουσίας»).

Από τη μεριά του, ο Ερτουγρούλογλου τόνισε ότι «επιμένουμε», ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), πως «ένα σύστημα εγγυήσεων που δεν περιέχει το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης της μητέρας πατρίδας μας δεν είναι σύστημα εγγυήσεων». Οπως και ότι «δεν θα αποδεχτούμε μια φόρμουλα πέραν ενός συνεταιρισμού που να βασίζεται στην κυριαρχία και πολιτική ισότητα, δεν θα εγκαταλειφθούν οι 4 ελευθερίες των πολιτών της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και θα υπάρχουν εγγυήσεις πως όπως και στο παρελθόν ποτέ δεν θα γίνει ελληνικό νησί. Αν κάποιοι συμφωνούν για τέτοια συμφωνία, συμφωνούμε κι εμείς, διαφορετικά να πάρει ο καθένας τον δρόμο του».

Πάντως, ενδεικτικές ήταν οι παρατηρήσεις του αντιπροέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, που επέκρινε τη σημερινή τουρκική ηγεσία ότι αν συνεχίσει έτσι «θα χάσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο. Ξεκινά μια διαδικασία που θα καταργήσει την ΤΔΒΚ. Ο,τι και να λένε, η λύση κατά την οποία δεν θα υπάρχει τουρκικός στρατός, είναι η αρχή του τέλους για την Τουρκία (...) Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και εμείς είμαστε εκεί εγγυήτρια χώρα και μιλάμε ως εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει προσπαθώντας να κάνει το θέμα να ξεχασθεί, λέγοντας "δεν έγινε τίποτα". Το θέμα αυτό είναι η κόκκινη γραμμή μας».

Στο μεταξύ, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν χτες ότι κατά την προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Γιλντιρίμ, έγινε λάθος στη μετάφραση και ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να μιλά για επίλυση του Κυπριακού «με ευρωπαϊκές εγγυήσεις». Πάντως, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η σωστή μετάφραση του επίμαχου αποσπάσματος από τις δηλώσεις Γιλντιρίμ έχει ως εξής: «Φυσικά η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, θα πρέπει να παρέχει μία δίκαιη διακυβέρνηση. Πρέπει να προκύψει μία λύση, η οποία θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της τουρκικής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο νησί στο μέλλον. Η λύση θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αναφορικά και με τις σχέσεις ΕΕ - ενωμένης Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ