Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που, «υπεράνω» των όποιων διαχωριστικών γραμμών με τα άλλα αστικά κόμματα, εργάζεται και παίρνει πρωτοβουλίες συσπείρωσης για τον νέο «εθνικό» στόχο που επιτάσσει το εγχώριο κεφάλαιο, αυτόν της «εξόδου στις αγορές», θέλησε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου μέσα απ' τις συναντήσεις χτες και προχτές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Χαρακτηριστικά της προσπάθειας, που βέβαια ως έναν από τους βασικούς στόχους έχει και τη στράτευση του λαού στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, είναι τα όσα λέγονταν χτες από κυβερνητικές πηγές για το ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες και η κυβέρνηση θέλει να τις παίρνει, ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί «να συνομιλούν μεταξύ τους και να ενημερώνονται απευθείας από τον πρωθυπουργό», καθώς και ότι ο στόχος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ένας «εθνικός στόχος ο οποίος πρέπει όσο το δυνατόν να μένει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση» και «δεν πρέπει να υπάρχει εκπομπή ενός μηνύματος αρνητικού για τη χώρα που στέλνει λάθος σήμα στις διεθνείς αγορές»...

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε απ' τον πρόεδρο της ΝΔ να μείνει εκτός αντιπαράθεσης η σύσταση της αναπτυξιακής τράπεζας και παραπέρα να του δήλωσε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει μια όσο το δυνατόν πιο πλατιά και διακομματική συναίνεση και ως προς τη διοίκηση της τράπεζας, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει δεκτό και το αίτημα της ΝΔ για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.

Ταυτόχρονα, παρότι κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν «ενοχλημένοι» απ' τις δηλώσεις Γεννηματά μπροστά στις κάμερες - όπου θύμισε στον πρωθυπουργό ότι έφερε δύο μνημόνια, προσπερνώντας φυσικά ότι το κόμμα της άνοιξε το χορό των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου -, ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση, η άσκηση κριτικής, ακόμα και ο καταλογισμός ευθυνών».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μετά και τη δική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα της συμφωνίας είναι αυτονόητο, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τον κόσμο, και πλέον είναι περισσότερο από ποτέ, τα τελευταία χρόνια, στα χέρια και του πολιτικού συστήματος, αλλά και των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, να διαμορφώσουν την πορεία από εδώ και πέρα μέχρι την οριστική έξοδο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα, παρέπεμψε στη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία, αρκούμενος να πει ότι «ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε», ενώ για το Κυπριακό είπε ότι «είμαι πάντα στην διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας». Αργότερα πάντως σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, M. Βέμπερ, διαβεβαίωσε κι εκείνος με τη σειρά του το εγχώριο κεφάλαιο ότι «βούληση ξεκάθαρη της ΝΔ είναι να αγκαλιάσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλαγών και πάνω σε αυτήν την ατζέντα αλλαγών να οικοδομήσει βήμα βήμα την χαμένη αξιοπιστία της πατρίδας μας».

Για πρόσκληση «κατόπιν εορτής» και «αναγκαία εθνική συνεννόηση», που την τορπίλισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε για «αποτυχία» στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως «το χρέος έμεινε στο ράφι, και μας έμεινε η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες. Και βέβαια νέα μέτρα λιτότητας...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέδριο εν μέσω αντιπαραθέσεων (2019-11-26 00:00:00.0)
Ζητά «αλληλεγγύη» για την εφαρμογή της άθλιας πολιτικής της ΕΕ στο Μεταναστευτικό (2019-10-17 00:00:00.0)
Συνάντηση Γεννηματά - Καμίνη (2017-11-30 00:00:00.0)
Ωθηση στις διεργασίες αναμόρφωσης (2017-11-21 00:00:00.0)
Αγχος να μη χάσει... τη σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατίας (2015-10-24 00:00:00.0)
Εκανε το τηλεφώνημα και θα περιμένει... (2015-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ