Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«NOBLE JUMP 2017»
Την «τιμητική» της η Ελλάδα στην προπαγάνδα του ΝΑΤΟ

Την ...τιμητική της έχει η Ελλάδα στο προπαγανδιστικό βίντεο που ανήρτησε το ΝΑΤΟ στην κεντρική του ιστοσελίδα σχετικά με την άσκηση «Noble Jump 2017», καθώς με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ήταν η μόνη χώρα απ' όπου διεκπεραιώθηκαν τόσο από λιμένος όσο και οδικώς ΝΑΤΟικές δυνάμεις προς Ρουμανία, όπου έγινε η άσκηση.

Θυμίζουμε, στην άσκηση, 6 - 14/6, μετείχαν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία. Η Ελλάδα συμμετείχε παρέχοντας υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους», κατά τη διέλευση, πρώτα, από τη Βόρεια Ελλάδα βρετανικών, ισπανικών και αλβανικών μονάδων, στον άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και Κρυσταλλοπηγής - Προμαχώνα, όσο και κατά την αναδίπλωσή τους κατόπιν.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο βίντεο του ΝΑΤΟ για την άσκηση, το πώς έφτασαν στα πεδία της στη Ρουμανία οι μετέχουσες στρατιωτικές μονάδες, περιλαμβάνονται μια σειρά πλάνα από ΝΑΤΟικές δυνάμεις, οχήματα και μέσα, να φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να «ξεφορτώνονται» για να συνεχίσουν οδικώς την πορεία προς Βουλγαρία κι ακολούθως Ρουμανία. Τονίζεται, εξάλλου, η τέτοια συνεισφορά της χώρας στην υλοποίηση της άσκησης, το σενάριο της οποίας ήταν ότι η Ρουμανία δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα (βλ. Ρωσία) και σπεύδουν ταχέως δυνάμεις από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για να τη συνδράμουν, με την Ελλάδα να παίζει ρόλο βασικού, γεωστρατηγικού κόμβου, στην τέτοια ανάπτυξη, μια στην πράξη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια.

Θυμίζουμε πως με αφορμή την άσκηση, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μη χρησιμοποίηση ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» και άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπλόκαραν κομβόι ΝΑΤΟικών οχημάτων στο ύψος των διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης, που διέρχονταν από το ελληνικό έδαφος καθ' οδόν για την άσκηση.

Επίσης, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, καθώς και Επιτροπές της ΕΕΔΥΕ, με μαζικές διαδηλώσεις, πικετοφορίες, εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις στη Θράκη, απαίτησαν να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τέλος, φαντάροι σε όλη τη χώρα, με ανοιχτές επιστολές τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ