Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητώντας σενάρια εγκλωβισμού του λαού, εντός και εκτός συνόρων

Σε εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» για την «Εναλλακτική για τους Ευρωπαίους», «αγκαζέ» με πράσινους και σοσιαλδημοκράτες, μίλησε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός, που είπε πως «η Προοδευτική Συμμαχία είναι σημείο αναφοράς για όλους μας», με τα γνωστά σχήματα περί «εκδημοκρατισμού», «Βορρά - Νότου» κ.ο.κ., αναφέρθηκε στην «αγωνία» του κεφαλαίου για το ότι η «αδράνεια» της ΕΕ «οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη», στην ανάγκη «να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής» για την ιμπεριαλιστική ένωση «φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο» για την επόμενη μέρα, κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να δώσουν μαζί αυτόν τον αγώνα, ζητώντας «τη συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων» και «να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν τη νεοφιλεύθερη συναίνεση».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) είναι σχήμα ευρωβουλευτών από τις ευρωομάδες της GUE, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, πρόπλασμα ευρύτερων συμπράξεων και σε κάθε περίπτωση έκφραση διεργασιών στους κόλπους ευρύτερα της σοσιαλδημοκρατίας για την ανασύνθεσή της.

Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας για την εκδήλωση στον ρ/σ «Πρακτορείο», παραδέχτηκε πως εντάσσεται στις σχετικές διεργασίες, λέγοντας πως «το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί ο διάλογος και η κοινή δράση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης (...) Το γεγονός ότι μετέχουν σημαντικές προσωπικότητες στον διάλογο αυτό (...) αποδεικνύει ότι αυτή η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2,5 χρόνια για να διευρύνουμε τα ερείσματα - όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας - έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς».

...με «γκελ» και στο εσωτερικό

Υποστήριξε μάλιστα πως ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να ανοίξει και στην Ελλάδα. «Αυτός ο διάλογος είναι επιβεβλημένος, γιατί με τη νέα σελίδα στην οποία έχουμε περάσει μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το ζητούμενο είναι να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων» ανέφερε, θυμίζοντας ότι στο διάλογο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τον πρώτο λόγο: «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά κοινή ομολογία, είναι ο βασικός πόλος των δυνάμεων που εκφράζονται και στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά. Οσο πιο γρήγορα γίνει συνείδηση και στην Ελλάδα από τις δυνάμεις του Κέντρου, που είναι μικρές και πολυδιασπασμένες, ότι το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν το 2019, θα είναι ή μια προοδευτική και εναλλακτική λύση ή μια νεοφιλελεύθερη λύση της ΝΔ με μπόλικους ακροδεξιούς κόκκους, τόσο το καλύτερο».

Εν τω μεταξύ, προχτές και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ «Real», ανέφερε πως τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο και την κεντροαριστερά θα πρέπει να έχουν μέσα στις νέες συνθήκες που προδιαγράφει η ολοκλήρωση της συμφωνίας «μια επανατοποθέτηση» σε σχέση με πεδία της κυβερνητικής πολιτικής. Απαντώντας στην ερώτηση αν η τοποθέτησή του αυτή είναι μία έμμεση πρόσκληση συνεργασίας προς τα μικρότερα, «κεντρώα» κόμματα, είπε ότι «κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο και θεμιτό στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής».

Απ' την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΜΣΥ) και μπροστά στο συνέδριό της στο τέλος του μήνα, ο βουλευτής της, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε για τις σχέσεις ΔΗΜΣΥ - ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, αλλά η ΔΗΜΣΥ και το ΠΑΣΟΚ. (...) Δεν υπήρχε για εμάς "παράθυρο συνεργασίας" με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν κάτι που πίστευαν τα μέσα ενημέρωσης και μέρος της ΝΔ, όχι όμως τα στελέχη της ΔΗΜΣΥ».

Πρόσθεσε: «Για εμάς, ήταν πάντα ξεκάθαρο πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε και να συμπορευθούμε με τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα. Οι διαφορές όμως μαζί του είναι δομικές». Επέμεινε ότι «η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από τη ΔΗΜΣΥ και το ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ