Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Μόνη λύση να νομοθετήσει η κυβέρνηση για μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Τοποθέτηση του Ν. Σοφιανού στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Τις ευθύνες της κυβέρνησης που πετά χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους στο δρόμο, ανέδειξε, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο ίδιος έκανε σαφές ότι μόνη λύση είναι να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Αίτημα που δεν συμμερίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, εστιάζοντας στο πώς θα καλυφθεί το κενό στη λειτουργία της πόλης με την απόλυση των συμβασιούχων και όχι στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Η αγωνία, δε, που εκφράστηκε για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την απόλυση των συμβασιούχων στην καθαριότητα της πρωτεύουσας αφορούσε κυρίως την εικόνα της εν μέσω τουριστικής περιόδου και όχι την κατάσταση στις λαϊκές γειτονιές. Πάει πίσω η εικόνα μιας πόλης που σπάει ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι συμβασιούχοι μένουν και η ομηρία τους συνεχίζεται», σημείωσε εισαγωγικά στην τοποθέτησή του ο Ν. Σοφιανός. Τόνισε ότι παίζεται ένα μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία, για να συμπληρώσει ότι αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί αυτούς τους 6.700 - κατά τον υπουργό Εσωτερικών - εργαζόμενους, αντί να τους απολύσει να μετατρέψει τις συμβάσεις τους. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει το πρώτο μεγάλο κύμα δικών της απολύσεων», είπε, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη δουλειά των συμβασιούχων και τη λειτουργία των δήμων. «Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση Σκουρλέτη για δίμηνες συμβάσεις, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθαριότητα.

Με αφορμή το πρόβλημα, ο Γ. Καμίνης άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει το αίτημά του για... απογαλακτισμό της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, λέγοντας ότι το κράτος θα πρέπει να αφήσει τους δήμους να κάνουν κουμάντο στα του οίκου τους και να προγραμματίζουν τις προσλήψεις τους, με βάση τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να βρει λύση στο πρόβλημα «που δεν έχουμε εμείς προκαλέσει» και επανέλαβε το αίτημα του δήμου για την πρόσληψη 404 μονίμων εργαζομένων που εκκρεμεί.

Προσπάθεια να υπερασπιστεί την κυβέρνηση κατέβαλε ο Ρ. Αξελός, εκ μέρους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενος για τις καταγγελίες κατά του Π. Σκουρλέτη ότι ήξερε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας να εξασφαλιστεί η πληρωμή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων και να αρχίσει η διαδικασία σύστασης νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Ο Α. Σπηλιωτόπουλος από την παράταξη της ΝΔ, ανησυχώντας κι αυτός για το τουριστικό «προφίλ» της πρωτεύουσας, ζήτησε να εξετάσει ο δήμος το ενδεχόμενο να ανατεθούν «συμπληρωματικές υπηρεσίες» σε εταιρείες για την καθαριότητα.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων που έλαβαν το λόγο ανέδειξαν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και τάχθηκαν υπέρ της μόνιμης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ