Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Διώξεις και προφυλακίσεις πρώην αξιωματούχων ζητά η εισαγγελέας

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σύννεφα» νέας πολιτικής έντασης στα Σκόπια δημιουργεί η απόφαση της ανεξάρτητης ειδικής εισαγγελέα, Κάτσισα Γιάνεβα, που είχε αναλάβει να εφαρμόσει τη διακομματική συμφωνία για τη διερεύνηση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών επί της προηγούμενης κυβέρνησης, να ασκήσει νέες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 94 φυσικών και επτά νομικών προσώπων, που εμπλέκονται σε 17 υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτούς των οποίων την προφυλάκιση απαιτεί η Γιάνεβα, είναι και ένας «αρχηγός πολιτικού κόμματος». Ορισμένα ΜΜΕ στα Σκόπια θεωρούν πως αυτός ο πολιτικός αρχηγός δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η εισαγγελέας Κ. Γιάνεβα ζητά επίσης την προφυλάκιση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, των πρώην υπουργών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, Μίλε Γιανακίεφσκι και Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, του πρώην γγ του υπουργικού συμβουλίου Κίριλ Μποζίνοφσκι, του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Σασο Μιγιαλκοφ κ.ά.

Ο Γκρούεφσκι αντέδρασε αμέσως στις πληροφορίες αυτές, πραγματοποιώντας έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, κατηγορώντας την ειδική εισαγγελέα ότι ενεργεί κατόπιν υποδείξεων και εντολών του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι το κόμμα του τα τελευταία 11 χρόνια ενέργησε σαν «θεματοφύλακας της υπεράσπισης της χώρας και των εθνικών συμφερόντων» και ότι δεν αποδέχτηκε επιβλαβείς συμφωνίες και «πλατφόρμες ξένων χωρών», υπονοώντας τη συμφωνία του Ζάεφ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ