Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Την παράκαμψη των εφαρμοζόμενων διαδικασιών στις χωροθετήσεις και ουσιαστική απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο «βωμό» του 2004, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αρχαία ευρήματα στο Μαραθώνα
Αρχαία ευρήματα στο Μαραθώνα
Παράκαμψη της, μέχρι σήμερα ισχύουσας, διαδικασίας χωροθέτησης έργων, με τεράστιες συνέπειες για τον αρχαιολογικό και δασικό πλούτο της χώρας, συνιστά το νομοσχέδιο - «σκούπα» του ΥΠΠΟ περί «Θεμάτων ολυμπιακής φιλοξενίας, έργων ολυμπιακής υποδομής και άλλες διατάξεις» που συζητά η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Πρόκειται για το ν/σ που παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος και το οποίο «λύνει» τις «εκκρεμότητες» της προηγούμενης «ολυμπιακής» νομοθεσίας, πριμοδοτώντας την αυθαιρεσία, στο όνομα της «επιτάχυνσης» των ολυμπιακών έργων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο του ΣΕΑ εναντιώθηκε «στη διά νόμου χωροθέτηση των έργων, διότι παρακάμπτεται η μέχρι τούδε εφαρμοζόμενη διαδικασία της προεγκρίσεως χωροθετήσεως, με συνέπεια να μη μπορεί να ελεγχθεί αρμοδίως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, πόσο βλάπτονται αρχαιολογικοί χώροι». «Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα με τις χωροθετήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη αρχαιότητες ή σε περιοχές όπου πιθανολογείται βάσιμα η εύρεση αρχαίων».

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΑ, μέχρι σήμερα, κάθε μελετητής που αναλάμβανε μια μελέτη έργου σε συγκεκριμένο σημείο, έπρεπε να διαπιστώσει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον ΕΟΤ, το υπουργείο Γεωργίας, τη ΔΕΗ και άλλες κρατικές υπηρεσίες, αν το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν «λευκό», δηλαδή, αν μπορούσε να χτιστεί χωρίς να καταστραφούν αρχαιότητες ή άλλες υποδομές. Με το ν/σ, αυτή η απαραίτητη διαδικασία γνωμοδότησης καταργείται.

Πρόβλημα υπάρχει και στο στάδιο έγκρισης των οριστικών μελετών, «διότι με το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνεται η (σ.σ. υπάρχουσα) διαδικασία... ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των αρχαίων και να τηρείται η πρακτική παρακολουθήσεως των εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία». Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει, πως το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καν στην αρχαιολογική νομοθεσία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους.

Τέλος, ο ΣΕΑ θέτει και κλαδικά αιτήματα, όπως: Αύξηση των εκτός έδρας ημερών από 120 σε 180 μέρες. Αύξηση του επιδόματος αρχαιολογικών ερευνών (του μοναδικού επιδόματος των αρχαιολόγων της Υυπηρεσίας) από 28.000 στις 100.000 δραχμές. Επέκταση της «επιδημίας» (της υποχρεωτικής επιστημονικής άδειας για τεκμηρίωση ζητημάτων που προκύπτουν στο έργο της Υπηρεσίας) από όλες τις έδρες των Εφορειών και όχι μόνο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καταβολή οδοιπορικών και ημερήσιας αποζημίωσης, σε κάθε μετακίνηση εκτός έδρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ