Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Καταστροφική η χωροθέτηση

Την ολοσχερή καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στο οικόπεδο Μακρυγιάννη από την επικρατέστερη μελέτη για την κατασκευή του νέου μουσείου Ακρόπολης διαπιστώνει η Επιτροπή για την αποτροπή της κατασκευής του νέου μουσείου στη θέση Μακρυγιάννη.

Η επιτροπή εκτιμά πως η καταστροφή προκύπτει από την έδραση του κτιρίου πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η προβαλλόμενη ως επικρατέστερη μελέτη «δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που ίσχυαν για τους άλλους διαγωνιζόμενους», γεγονός που καταγγέλθηκε και από δύο ομάδες μελετητών που μετείχαν στο διαγωνισμό στην Α` φάση, αλλά αποχώρησαν από τη Β`.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του διαγωνισμού, η επιτροπή υπογραμμίζει πως αποτελεί παρατυπία το ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, κάτι που θα γίνει και με την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.

Η επιτροπή, με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα και κατέθεσε στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αιτιολογεί την αντίθεσή της στη χωροθέτηση του μουσείου στου Μακρυγιάννη.

Σύμφωνα με αυτό, το οικόπεδο Μακρυγιάννη είναι εντελώς ακατάλληλο να δεχτεί μια ογκώδη κατασκευή σε οξεία αντιπαράθεση με τον Παρθενώνα και σε βάρος του. Η ακαταλληλότητα ενισχύθηκε και με τα εκτεταμένα και σημαντικότατα ευρήματα των ανασκαφών στο οικόπεδο. «Είναι παράδοξο», σημειώνει η επιτροπή, «ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υποβάθμισε την αξία των ανακαλύψεων αυτών, χωρίς να έχει την επίσημη έκθεση του υπεύθυνου αρχαιολόγου που διενήργησε τις ανασκαφικές εργασίες».

Προστίθεται ότι ο σταθμός του Μετρό «Ακρόπολη» «παρεμποδίζει πολλαπλά την παρουσία κάθε κτίσματος», ενώ ο περιβάλλων χώρος του οικοπέδου δε βοηθά στην ανάπτυξη και έκφραση ενός εκτεταμένου κτιριολογικού προγράμματος Μουσείου. Χαρακτηρίζεται ως παραπλανητική η σύνδεση του μουσείου με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ως πρόθεση εντυπωσιασμού η ταύτιση της κατασκευής του μουσείου με το 2004. Υπενθυμίζεται τέλος ότι ουδέποτε υπήρξε αξιόπιστη περιβαλλοντική μελέτη για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ