Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν τις εξαγορές «στρατηγικών» εταιρειών

Για να αντιμετωπιστεί η διοχέτευση γερμανικής τεχνογνωσίας στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε κανόνες για παρεμπόδιση της πώλησης στρατηγικά σημαντικών εταιρειών σε επενδυτές εκτός ΕΕ, με βασικό στόχο να παρεμποδίσει την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε γερμανική τεχνογνωσία.

«Παραμένουμε μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, αλλά επίσης χρειάζεται να λάβουμε υπόψη τις προϋποθέσεις θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, και πρόσθεσε: «Το χρωστάμε αυτό στις εταιρείες μας. Συχνά ανταγωνίζονται με χώρες των οποίων οι οικονομίες δεν είναι τόσο ανοικτές όσο η δική μας», πρόσθεσε.

Οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παρεμποδίζει εξαγορές εάν υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθεί στο εξωτερικό σημαντική τεχνογνωσία, ειδικότερα αν κινδυνεύουν κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία και ενεργειακά δίκτυα. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα έχει διπλάσιο χρόνο στη διάθεσή της - 4 μήνες - για να εξετάσει τις συμφωνίες.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς», η περσινή εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής «Kuka» από την κινεζική «Midea» τροφοδότησε ανησυχίες ότι η Κίνα κερδίζει πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες, ενώ προστατεύει τις δικές της επιχειρήσεις από ξένες εξαγορές. Φέτος το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέσυρε έγκριση για εξαγορά της εταιρείας εξοπλισμού για ολοκληρωμένα κυκλώματα «Aixtron» από την «Fujian Grand Chip Investment Fund» (FGC), επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια.

Προβάδισμα 17% για τους Χριστιανοδημοκράτες

Διευρύνεται η διαφορά μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του τηλεοπτικού σταθμού RTL, δέκα βδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 39%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν ακόμη μια μονάδα κι έπεσαν στο 22%, ποσοστό χαμηλότερο κι από το ποσοστό που είχαν λάβει στις εκλογές του 2013 (25,7%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 9% και ακολουθούν οι «Πράσινοι», το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) και το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με 8%.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση των δυο κυβερνητικών εταίρων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αμβούργο τις μέρες της Συνόδου Κορυφής του G20. Οι Χριστιανοδημοκράτες κατηγορούν τους Σοσιαλδημοκράτες για αδυναμία τήρησης της δημόσιας τάξης, καθώς ο δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, είναι στέλεχος του SPD. Ο Σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανταπάντησε πως «όποιος ζητά την παραίτησή του, θα πρέπει να ζητήσει επίσης την παραίτηση της Αγκελα Μέρκελ», η οποία «φέρει την πολιτική ευθύνη για τη διοργάνωση και τον προσανατολισμό της Συνόδου του G20 στο Αμβούργο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απόλυτη αποτυχία» τη Σύνοδο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που συζητήθηκαν. «Δυστυχώς, όμως, σήμερα θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν οι 20 ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου μπορούν απλά να συναντηθούν χωρίς να υπάρξει κάποια επιδείνωση», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ