Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις και δηλώσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη, με τον εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, να επιδιώκει συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς όμως αυτές να έχουν συναντηθεί κατ' ιδίαν.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις χτεσινές συζητήσεις «χρήσιμες» και εξηγώντας ότι αυτές επικεντρώθηκαν ξανά σε ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» είπε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σχεδιασμένα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο Μπασάρ αλ Τζαφάρι, σχετικά με τη μη συνάντηση με αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ως κυβέρνηση «θέλουμε να έχουμε εθνικούς συνομιλητές και όχι πελάτες για ατζέντες ξένων δυνάμεων», φωτογραφίζοντας τις ομάδες που στηρίζονται από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από συνέδριο στη Γερμανία είπε ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είχαν στόχο να εμποδίσουν να γίνει στη Συρία αυτό που έγινε στο Ιράκ. «Σχετικά με τον Ασαντ, δεν τον υποστηρίζουμε, απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επανάληψη των όσων έγιναν στο Ιράκ όταν σχεδόν όλη η Δύση επιθυμούσε να εκκαθαρίσει τον "δικτάτορα" (Σαντάμ Χουσεΐν)», κρίνοντας μάλιστα σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι τότε «η Γερμανία παρέμεινε απέξω και η Γαλλία παρέμεινε απέξω». Εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η χώρα να διαλυθεί μαζί με αυτόν (τον Ασαντ), καθώς «παρατηρούνται πολύ ανησυχητικές εξελίξεις. Στη Λιβύη, το κράτος υπονομεύτηκε και αυτό επειδή ήθελαν να διαλύσουν τον Μουαμάρ Καντάφι».

Στο μεταξύ, κάνοντας ακόμα μια φορά την παρουσία του «αισθητή» στην περιοχή, το τουρκικό πυροβολικό έπληξε και χτες στόχους στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», δέχτηκε πυρά από θέσεις της PYD (Κούρδοι της Συρίας που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες» και παρακλάδι του ΡΚΚ) και ανταπέδωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ