Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα έκφραση δυσαρέσκειας προς τις ΗΠΑ

Και σχέδια παράτασης του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η παραμονή των μελών της FETΟ (όπως αποκαλείται πλέον η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν) στις ΗΠΑ «θα μπορούσε να δηλητηριάσει την τουρκοαμερικανική συνεργασία» είπε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη: Ενας χρόνος μετά».

Αναφερόμενος στις αμερικανικές αρχές, είπε ότι «ισχυρίζονται πως ο Γκιουλέν είναι ένας μετριοπαθής και αντι-ριζοσπαστικός μουσουλμάνος κήρυκας που είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη Δύση, αλλά τα βίαια εγκλήματα που τέλεσε η οργάνωση στο πραξικόπημα αποδεικνύουν ότι οι προθέσεις τους είναι λανθασμένες». Πρόσθεσε ότι παρά τα «85 κουτιά γεμάτα αποδεικτικά στοιχεία» που έχει λάβει η αμερικανική δικαιοσύνη για τον Γκιουλέν και την ενοχή του για το περσινό πραξικόπημα, δεν έγινε τίποτα για να οδηγηθεί η αμερικανική δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον αποφεύγει συστηματικά να ανταποκριθεί στα συνεχή αιτήματα της Αγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν (ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ), κάτι που βεβαίως συνδέεται με ευρύτερες αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που ήρθαν στην επιφάνεια αλλά και επιταχύνθηκαν μετά τα περσινά γεγονότα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε χτες τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έδωσαν άδεια για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων (Τούρκων μεταναστών) για την επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος. «Από τη μια πλευρά αυτοαποκαλείστε "χώρες της ελευθερίας", συνεχώς επικρίνετε την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και, από την άλλη πλευρά, απαγορεύετε δραστηριότητες που γίνονται για να μάθει η διεθνής κοινότητα για την προσπάθεια που απείλησε το μέλλον μιας χώρας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση - πιθανώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας - θα υποβάλει αίτημα για νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης».

Να σημειωθεί άλλωστε ότι χτες η αυστριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή στην Αυστρία δεν έχει ανακοινωθεί καμία επίσκεψη Τούρκου πολιτικού ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της περσινής απόπειρας πραξικοπήματος. Οπως δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ και υποψήφιος καγκελάριος με το Λαϊκό Κόμμα (OVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν Τούρκο πολιτικό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις» και «χαίρομαι που η θέση μας γίνεται σεβαστή».

  • Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ότι Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν τελικά για το τίμημα που η πρώτη θα καταβάλει στη δεύτερη για την απόκτηση του συστήματος αεράμυνας S-400. Η Αγκυρα «στράφηκε» στη Μόσχα για να προμηθευτεί το συγκεκριμένο σύστημα, κρίνοντας «ασύμφορες» τις προσφορές που της έκαναν άλλες εταιρείες, από δυτικές χώρες - συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ