Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ενοπλη επίθεση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών του Ισραήλ σημειώθηκε χτες το πρωί στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στην οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα 2, ένας 30χρονος και ένας 22χρονος, ενώ ακόμα ένας αστυνομικός είναι τραυματίας. Οι τρεις δράστες της επίθεσης - ένας 29χρονος και δύο 19χρονοι Παλαιστίνιοι - έπεσαν νεκροί μετά από καταδίωξη. Είναι η πρώτη τόσο μεγάλη επίθεση με πυροβόλο όπλο που σημειώνεται εδώ και χρόνια μέσα στην Παλιά Πόλη και την πλατεία των Τεμενών, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συγκεκριμένη πλατεία είναι από τους πιο σημαντικούς ιερούς τόπους για το ισλάμ, ενώ εκεί βρίσκεται και το Τείχος των Δακρύων, το πιο ιερό μέρος για τον ιουδαϊσμό.

Αμέσως μετά την ανταλλαγή πυρών, η περιοχή αποκλείστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις ασφαλείας και ανακοινώθηκε ότι δεν θα επιτραπεί για την Παρασκευή να γίνει η προσευχή.

Πάντως, για την επίθεση δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κάποια παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και καταδίκασε απερίφραστα τη φονική επίθεση. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa» μετέδωσε ότι «ο Πρόεδρος δήλωσε πως απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Τέμενος αλ-Ακσα καθώς και πως απορρίπτει οποιαδήποτε βίαια επεισόδια από οποιαδήποτε πλευρά, ιδιαίτερα σε τόπους λατρείας».

Ο Αμπάς ζήτησε από τον Νετανιάχου να τερματίσει τον αποκλεισμό του ιερού τόπου, όπου τρεις ένοπλοι Αραβες πολίτες του Ισραήλ πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς και τραυμάτισαν έναν τρίτο, ενώ στη συνέχεια σκοτώθηκαν και οι ίδιοι από ισραηλινά πυρά. Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Αμπάς πως θα διατηρηθεί το «status quo» που ισχύει στο συγκρότημα και δίνει στους μουσουλμάνους αποκλειστικό δικαίωμα να προσεύχονται.

Επίσης, χτες σε επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη βρήκε το θάνατο από πυρά του ισραηλινού στρατού ένας 18χρονος Παλαιστίνιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ