Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΠ - ΟΤΕ
Δρομολογούν την κατάρρευσή του

Η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη, που προέβλεπε ότι ο ΟΤΕ επιβαρύνεται με το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ (ΤΑΠ - ΟΤΕ) βάζει η κυβέρνηση και δευτερευόντως η διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Με τη συνεχή μείωση προσωπικού και τη μη χρηματοδότηση του Ταμείου ως οφείλουν, δημιουργούν προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς απέσυρε από τη Βουλή διάταξη που προέβλεπε πως ο ΟΤΕ επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με το κόστος που προκαλείται στο ΤΑΠ σε περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων του. Υποστήριξε μεν ότι αν θέλει μια επιχείρηση ελεγχόμενη από το δημόσιο να κάνει πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πρέπει να καλύπτει και το κόστος, αλλά ισχυρίστηκε ότι αποσύρει τη διάταξη, επειδή η διοίκηση του Οργανισμού ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα των πρόωρων συντάξεων και να κάνει αναλογιστικές μελέτες.

Από γνώστες του αντικειμένου, η απόσυρση αναμενόταν, καθώς προέβλεπε την καταβολή μεγάλων ποσών ως αποζημιώσεων από τον Οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, να υπογραμμιστεί ότι η κυβέρνηση, αφού χρησιμοποίησε την «εθελούσια έξοδο» για να απογυμνώσει από προσωπικό τις επιχειρήσεις που ελέγχει, τώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των ασφαλιστικών ταμείων. Και μέσα στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει, δίνει τη δυνατότητα ειδικά στον ΟΤΕ - τον οποίο παράδωσε σε ποσοστό άνω του 50% σε ιδιώτες - να λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση. Αν αποφασίσει να μειώσει το προσωπικό του, να το κάνει άμεσα σε ποσοστό 2%, όπως του επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ητοι, κατά περίπου 400 εργαζομένους.

Για να γίνει αντιληπτή η οικτρή κατάσταση του ΤΑΠ, να αναφερθούν τα εξής: Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων στους 36.000 συνταξιούχους ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ (ΤΑΠ - ΟΤΕ) αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Τα ελλείμματά του στα τέλη 2000 υπολογίζονταν σε 40 δισ. δρχ.

Βασική αιτία του ελλείμματος είναι η συνεχής μείωση με «εθελούσιες εξόδους» του αξιόμαχου μόνιμου προσωπικού των ΔΕΚΟ, οι οποίοι στηρίζουν το Ταμείο με τις εισφορές τους. Ενώ το Ταμείο για να λειτουργήσει χρειάζεται τη σχέση τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, σήμερα οκτώ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε δέκα συνταξιούχους.

Αλλη παράμετρος είναι η ανεπαρκής και αργοπορημένη χρηματοδότηση της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Ειδικών Κεφαλαίων ΤΑΠ - ΟΤΕ (ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ), την ίδρυση της οποίας «εμπνεύστηκε» η κυβέρνηση. Αυτή η εταιρία «επενδύσεων» υποτίθεται ότι προωθείται προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του ΤΑΠ. Φυσικά, κανείς δεν εγγυάται τα χρήματα των συμμετεχόντων στο αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας, αν «πέσει έξω» και τις πηγές χρηματοδότησής της.

Παλαιότερα, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, που «τακτοποιεί» τις εκκρεμότητες μεταξύ ΟΤΕ και ΤΑΠ μέχρι το 2001. Βάσει της διάταξης, ο Οργανισμός, καταβάλλοντας 120 δισ. δρχ. στην ΕΔΕΚΤ, απαλλάσσεται από κάθε νομική υποχρέωση προς το Ταμείο για την επόμενη δεκαετία. Περίοδο κρίσιμη για το ΤΑΠ, αφού η απογύμνωση των ΟΤΕ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ από μόνιμο προσωπικό και η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης θα τινάξει τα ελλείμματα στα ύψη.

Εξάλλου, μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται στο Ταμείο Αρωγής των εργαζομένων στο ΟΤΕ, που επίσης υποχρεώνεται να καταβάλει στην ΕΔΕΚΤ 140 δισ. δρχ. από τα αποθεματικά του. Είναι ήδη ελλειμματικό σε ετήσια βάση και θα χάσει σημαντικά ποσά από την εκταμίευση και ρευστοποίηση του προαναφερόμενου ποσού.

Σημειώστε, τέλος, ότι η κυβέρνηση με το ν. 2843/2000 ανέλαβε να καλύπτει τα όποια ελλείμματα του ΤΑΠ. Ομως, μεταθέτει τη θεσμοθετημένη υποχρέωσή της για χρηματοδότηση έστω κι αυτής της ΕΔΕΚΤ, στην περιώνυμη Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών. Αδυνατεί να χρηματοδοτήσει. Δε διαθέτει ρευστό, μόνο τίτλους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ