Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Κινητικότητα και στο βάθος εξελίξεις

Κινητικότητα παρατηρείται γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την προσπάθεια της σκοπιανής ηγεσίας για ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση, ο Νίμιτς δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον κ. Κοτζιά και προφανώς συζητήσαμε για το θέμα του ονόματος. Πήγαμε σε μεγάλο βάθος, τόσο στην προϊστορία (σ.σ. του θέματος), όσο και τις τρέχουσες απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στις απόψεις μου έχοντας βρεθεί στα Σκόπια πριν περίπου μια βδομάδα, έχοντας εκεί συνάντηση με την ηγεσία της χώρας. Θεωρώ ότι έχουμε κάποιες νέες ευκαιρίες να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες και να εξετάσουμε τις πιθανές λύσεις (...) Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο εδώ. Αλλά θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να επανενεργοποιήσω σοβαρές συζητήσεις και να αναζητήσω πιθανές λύσεις». Θυμίζουμε πως ο Νίμιτς είχε στις 2 και 3/7 επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια και προέβη τότε στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες «δεν θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές» γύρω από την εκκρεμότητα με το όνομα της ΠΓΔΜ και ότι με την ηγεσία των Σκοπίων «δεν συζητήθηκε κάποια συγκεκριμένη νέα θέση για το όνομα».

Ο δε Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Νίμιτς: «Είχαμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα Σκόπια. Με ενημέρωσε για το κλίμα που βρήκε. Από την πλευρά μου, τον ενημέρωσα για το πώς σκεφτόμαστε εμείς, μετά από τις συναντήσεις που κάναμε με την καινούργια κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας. Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή και να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης». Ερωτηθείς, δε, αν έχει ο ίδιος ενδείξεις καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε «επικοινωνιακά ναι», αλλά «ουσιαστικά πρέπει να δείξουν».

Εξάλλου, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας, επαναλάμβανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων» και ότι, αφού βρεθεί λύση στο όνομα, θα συμφωνήσει η Αθήνα να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ