Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με δυο λόγια

ΙΑΠΩΝΙΑ

Στο 5% έχει φτάσει το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα επίπεδα ανεργίας που έχει γνωρίσει η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από το 1953, τη χρονιά που ξεκίνησαν εκεί οι μετρήσεις της ανεργίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι άνεργοι τον Ιούλιο ανέρχονταν σε 3,3 εκατομμύρια.

ΗΠΑ

Στο υψηλότερο από τετραετίας επίπεδο έφθασε η ανεργία στις HΠA τον Αύγουστο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι εργοδότες προχώρησαν σε περικοπή θέσεων εργασίας πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανεργίας έφθασε τον περασμένο μήνα το 4,9% έναντι 4,5% τον Ιούλιο, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν - μη συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα - ήταν 113.000, έναντι αύξησης κατά 13.000 που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

H «British Airways», η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης, επιβεβαίωσε ότι αναμένονται περισσότερες περικοπές το 2002 και τις επόμενες χρονιές, εκτός από τις περικοπές 1.800 θέσεων εργασίας που προγραμματίστηκαν για φέτος. Εκπρόσωπος όμως του βρετανικού αερομεταφορέα χαρακτήρισε ως «φήμες» δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη χρονιά θα απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι από την BA, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία θα χαθούν 8.000 θέσεις εργασίας.

ΓΑΛΛΙΑ

Η χρεοκοπία της γαλλικής εταιρίας οικιακών συσκευών «Moulinex SA» σηματοδοτεί μία ακόμα ένδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Υπό το βάρος του ανταγωνισμού και των ύψους 818 εκατ. ευρώ χρεών της, η «Moulinex» έδινε μάχη επιβίωσης τους τελευταίους μήνες. Το πρόσφατο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιελάμβανε το κλείσιμο έξι εργοστασίων της στην Ευρώπη, με απολύσεις 4.000 ατόμων, δηλαδή το 19% του εργατικού της δυναμικού.

ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ

Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία υφίσταται πλήγματα, αυξάνουν οι κίνδυνοι για το ότι εταιρίες, όπως η «Moulinex», θα βρεθούν στην ανάγκη να προσφύγουν στο καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Ηδη, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το ότι αρχίζει να αυξάνει ο αριθμός χρεοκοπιών, έπειτα από υποχώρηση που είχε σημειωθεί κατά τα τελευταία 5-6 χρόνια στις περισσότερες χώρες. Για τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Ευρώπη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στάνταρντ. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει πρόσφατα αύξηση. Στην Αγγλία και την Ουαλία, για παράδειγμα, ο αριθμός χρεοκοπιών αυξήθηκε κατά 9,3% στο β` τρίμηνο και η τάση αναμένεται να επιταχυνθεί σε όλη την Ευρώπη, εάν επιδεινωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, τονίζουν οι αναλυτές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σημαντικό μέρος της αξίας της έχει χάσει η μετοχή της Deutsche Telekom, η οποία στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης υποχώρησε περισσότερο από 5%, με την τιμή της να διαμορφώνεται χαμηλότερα από την τιμή έκδοσης του 1996. Τρία εκατ. Γερμανοί μικροεπενδυτές βρίσκονται σε πολύ χειρότερη μοίρα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο χρηματιστηριακό «παιχνίδι», αγοράζοντας μετοχές της Deutsche Telekom.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2002 η εταιρία παροχής φωνητικών υπηρεσιών και μετάδοσης δεδομένων «Quest», επικαλούμενη ολοένα και δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες. H «Quest» ανακοίνωσε παράλληλα τα σχέδιά της για περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας, περιορίζοντας και το πρόγραμμά της για κεφαλαιουχικές δαπάνες.


Κείμενα
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ