Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ - ΨΥΞΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εξαντλητικά ωράρια και απαράδεκτες συνθήκες στα διαλογητήρια φρούτων

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια και την απληρωσιά στα διαλογητήρια φρούτων της περιοχής, καταγγέλλει το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δουλειά «ήλιο με ήλιο» με άθλιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, την ίδια στιγμή που οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου:

«Τα εξαντλητικά ωράρια, οι ατελείωτες υπερωρίες (αλήθεια, πώς πληρώνονται;), σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθιστούν επικίνδυνη την εργασία των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών. Οπως μας καταγγέλθηκε, κατά τη διάρκεια του καύσωνα υπήρξαν λιποθυμίες και εργατικά "ατυχήματα" που αποσιωπήθηκαν - δεν δηλώθηκαν.

Οταν εργαζόμενες τολμούν να διαμαρτυρηθούν η απάντηση είναι έτοιμη: "Στην ουρά περιμένουν για να πάρουν τη θέση σου...". Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, για να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους.

Εντατικοποιήθηκε η εργασία, δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα».

Παράλληλα, το Σωματείο αναδεικνύει και τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, καθώς «ενώ η περιοχή μας μπορεί και παράγει άριστη ποιότητα ροδάκινου, ικανή να καλύψει διατροφικές ανάγκες της χώρας, το ροδάκινο πουλιέται πανάκριβα στους καταναλωτές, ενώ οι αγρότες και οι εργάτες αμείβονται με ψίχουλα. Κερδισμένοι και πάλι οι μεγαλέμποροι, τα παράσιτα της κοινωνίας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Σωματείο καλεί «τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι, να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο, να συμμετέχουν μαζικά σε συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, σε όλες τις μορφές δράσης του. Να το δυναμώσουν, να το κάνουν πιο αποτελεσματικό, ικανότερο να αντιταχθεί στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Το σωματείο απέδειξε το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί κάθε εποχιακός εργαζόμενος να στηριχτεί σε αυτό».

Ταυτόχρονα, απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέτρα για να σταματήσει η απάνθρωπη αυτή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ