Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέα ένταση με αφορμή την κατάσταση στο τέμενος αλ - Ακσα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά τα μέτρα ασφαλείας που οι ισραηλινές αρχές διατηρούν για την πρόσβαση στο τέμενος αλ - Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μέτρα που αποφασίστηκαν μετά την ένοπλη επίθεση με αποτέλεσμα δύο νεκρούς Ισραηλινούς αστυνομικούς, την περασμένη βδομάδα, και έχουν προκαλέσει την οργή πολλών μουσουλμάνων.

Χτες, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν είπε ότι οι ανιχνευτές μετάλλου που τοποθετήθηκαν είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ασφάλειας, «έτσι ώστε οι έλεγχοι να οδηγούν στην κατάλληλη απάντηση», όπως ανέφερε.

Από τη μεριά της, η «Χαμάς» έχει καλέσει σε «ιερό πόλεμο», ενώ θρησκευτικοί ηγέτες καλούν για σήμερα Παρασκευή τους μουσουλμάνους να προσέλθουν για την καθιερωμένη προσευχή στο τέμενος και όχι σε μικρότερους χώρους προσευχής στις γειτονιές.

Το τέμενος αλ - Ακσα βρίσκεται στην πλατεία των Τεμενών, όπου συνυπάρχουν σημαντικοί χριστιανικοί, ισλαμικοί αλλά και ιουδαϊκοί λατρευτικοί χώροι.

Χτες, ο εκπρόσωπος του τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι τα συνεχιζόμενα γεγονότα στο τέμενος είναι απαράδεκτα, προσθέτοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους». Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για τις δικές του επιδιώξεις, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» υπογράμμισε ότι η κατάσταση, ειδικά στην Ιερουσαλήμ, είναι ανησυχητική.

Στο μεταξύ, χτες, ένας ακόμα Παλαιστίνιος (26 χρονών αυτή τη φορά) έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που υποστήριξαν ότι προσπάθησε να τους μαχαιρώσει. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο «Wafa», η νέα δολοφονία σημειώθηκε στο χωριό Τακού, ανατολικά της Βηθλεέμ.

Σε δήλωσή του, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν πίεση για να μην αλλάξει το καθεστώς σε ιστορικούς θρησκευτικούς χώρους όπως το τέμενος αλ - Ακσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ