Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα ο ΥΠΕΞ του Κατάρ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ώρα που οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στον Περσικό Κόλπο δυναμώνουν, την «παρουσία» τους στα τεκταινόμενα της περιφέρειας εκφράζουν και άλλα κέντρα. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, όπου μέχρι αργά το απόγευμα αναμενόταν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λου Κανγκ, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών, εξήγησε πως επρόκειτο να ανταλλαγούν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Αποτελεί κοινό συμφέρον των χωρών της περιφέρειας (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) και της διεθνούς κοινότητας να διασφαλιστεί η σταθερότητα στον Κόλπο, η αλληλεγγύη με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και οι συγκεντρωμένες προσπάθειες όλων των χωρών του Κόλπου ενάντια στην τρομοκρατία». Ο Λου ανέφερε ότι την Τετάρτη, ο Γι είχε υποδεχτεί τον υπουργό Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Σουλτάν, στον οποίο και έθεσε τρεις πλευρές σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στην περιοχή: Είναι ανάγκη η υποστήριξη της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησής της ως ευρύτερη κατεύθυνση και όλες οι πλευρές οφείλουν να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις. Είναι ανάγκη η υποστήριξη ενός «αραβικού τρόπου επίλυσης των διαφωνιών στο πλαίσιο του GCC», με τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της μη ανάμειξης (στα εσωτερικά θέματα άλλων) που «θα συμβάλλουν εποικοδομητικά στη συμφιλίωση». Είναι ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν διάλογο από κοινού σύντομα. Ο Γι υπογράμμισε ότι «χρειάζεται ευελιξία» και ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με στόχο καταρχήν την εναντίωση σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και στη συνέχεια να γίνουν κι άλλα βήματα για τη διευθέτηση άλλων διαφωνιών».

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρχές του Κουβέιτ ζήτησαν από το Ιράν να μειώσει τους διπλωμάτες του στη χώρα, αλλά και να κλείσουν η «στρατιωτική, πολιτιστική και εμπορική» αποστολή της πρεσβείας του Ιράν στην πόλη του Κουβέιτ. Το ιρανικό ΥΠΕΞ με τη σειρά του κάλεσε τον εκπρόσωπο της πρεσβείας του Κουβέιτ στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για άρση του αποκλεισμού του Κατάρ (2021-01-06 00:00:00.0)
Επαφές Ερντογάν σε Κουβέιτ και Κατάρ (2017-11-16 00:00:00.0)
Διεργασίες για ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας (2015-05-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-06-19 00:00:00.0)
Φόβος κυριεύει τους ξένους υπηκόους (2001-10-12 00:00:00.0)
Το παιχνίδι της τρομοκρατίας (1998-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ