Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φόβος κυριεύει τους ξένους υπηκόους

Ενας Καναδός τεχνικός αεροσκαφών δολοφονήθηκε στην πόλη του Κουβέιτ

Εκτακτα μέτρα και ελαχιστοποίηση κάθε μετακίνησης συνιστούν οι δυτικές πρεσβείες σε όλα τα αραβικά κράτη που έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΡΙΑΝΤ - ΜΑΣΚΑΤ.-

Στα όρια του πανικού ζουν οι κοινότητες των Δυτικών που βρίσκονται μόνιμα σε χώρες του Κόλπου, μετά και από τη δολοφονία Καναδού τεχνικού αεροσκαφών, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Καναδός τεχνικός, που εργαζόταν στην κουβεϊτιανή αεροπορική βάση Αχμαντ αλ Τζάμπερ όπου σταθμεύουν από το 1991 αμερικανικά αεροσκάφη, μαζί με τη Φιλιππινέζα σύζυγό του δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων που σταμάτησαν δίπλα τους με αυτοκίνητο. Ο Καναδός σκοτώθηκε επί τόπου και η σύζυγός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κουβεϊτιανές αρχές επισήμως δεν έχουν δημοσιοποιήσει κανένα στοιχείο, όμως ανώνυμοι αξιωματούχοι συνέδεαν τη δολοφονία με τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Η δολοφονία στην πόλη του Κουβέιτ σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά από την επίθεση με μολότοφ που δέχτηκε από άγνωστο Σαουδάραβα, ένα ζευγάρι Γερμανών στο Ριάντ, ενώ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, εκτιμάται ότι με την περιρρέουσα κατάσταση συνδέεται και η βομβιστική επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου, επίσης στη Σαουδική Αραβία, οπότε έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός.

Η γερμανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία συμβούλευσε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους, περίπου, 8.000 υπηκόους τους στο Κουβέιτ «να περιορίσουν στο άκρως απαραίτητο τις μετακινήσεις τους». Ανάλογες συμβουλές έχουν εκδώσει όλες οι δυτικές πρεσβείες στις αραβικές χώρες. Δυτικός διπλωμάτης στην Υεμένη δήλωνε ότι όλες, σχεδόν, οι δυτικές πρεσβείες έχουν δεχτεί βομβιστικές απειλές ενώ συνάδελφοί του στις χώρες του Κόλπου τόνιζαν ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί πανικός και οι ξένοι υπήκοοι κλείνονται στα σπίτια τους.

Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας στο Ομάν υπογράμμιζε ότι «επικρατεί η αίσθηση ότι είμαστε σε τεντωμένο σχοινί». Επικαλούμενος την κρίσιμη διεθνή κατάσταση, ο Μπιλ Κλίντον ακύρωσε την επίσκεψή του σε τεχνολογική έκθεση στο Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πάντως, για ορισμένους Δυτικούς υπηκόους δεν πρόκειται παρά για «μεμονωμένα περιστατικά».

«Παραινέσεις»

Ο διευθυντής της σαουδαραβικής βασιλικής Χρηματιστηριακής Εταιρίας, και ανιψιός του βασιλιά Φαχντ, Πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ, επισκέφθηκε, χτες, τη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι θέλει να εκφράσει, εκ μέρους όλου του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, τον αποτροπιασμό του για το «φοβερό έγκλημα» των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και τη συμπάθειά του για τον αμερικανικό λαό. Ο Μπιν Ταλάλ παρέδωσε στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για βοήθεια προς τα θύματα. Εντούτοις, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ζητά «να αντιμετωπιστούν τα θέματα που οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα, να επανεξεταστεί η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Παλαιστίνιοι ακόμα σφαγιάζονται από το Ισραήλ και ο κόσμος γυρνά τα μάτια του αλλού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά η αποκατάσταση σχέσεων Ριάντ - Τεχεράνης (2023-04-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί στην εύφλεκτη γειτονιά μας (2017-11-12 00:00:00.0)
Επισκέψεις Ερντογάν και Μογκερίνι (2017-07-25 00:00:00.0)
Στην Κίνα ο ΥΠΕΞ του Κατάρ (2017-07-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά Αμερικανών (2004-06-14 00:00:00.0)
Δολοφονία Βρετανού (2003-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ