Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΟΧΙ στον ολέθριο πόλεμο των ΗΠΑ

Ανακοινώσεις καταδίκης του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ΚΚ Ισπανίας και ΚΚ Ουκρανίας

Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλοι σύμμαχοί τους, αναφέρουν ανακοινώσεις του ΚΚ Ισπανίας και του ΚΚ Ουκρανίας, είναι καταδικαστέος όχι μόνο επειδή στρέφεται κατά αμάχων, αλλά και επειδή καλλιεργεί τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

Το ΚΚ Ισπανίας

Η ανακοίνωση της Μόνιμης Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και σύμμαχων χωρών ενάντια στο Αφγανιστάν αναφέρει:

«Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, αντίθετα μπορεί να επεκτείνει τη σύγκρουση και να αυξήσει τις συνέπειες ολέθρου, καταστροφής και θανάτου για έναν πληθυσμό απολύτως αθώο, που ταυτόχρονα τρομοκρατείται από τους ίδιους τους τους κυβερνώντες.

Το ΚΚ Ισπανίας έχει ήδη καταδικάσει τα άγρια τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι εγκληματίες πρέπει να καταδιωχτούν, όπως σε κάθε περίπτωση τρομοκρατίας και ανθρώπινης φρικαλεότητας, και ο νόμος, στον κόσμο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να πέσει πάνω σε όλους τους υπευθύνους, άμεσους και έμμεσους, αυτής της άγριας σφαγής, όπως αυτή που υποφέρουν λαοί όπως ο παλαιστινιακός λαός και άλλοι, που είναι στόχος κραυγαλέας επίθεσης εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου στο αφγανικό έδαφος, "που μπορεί να επεκταθούν οποιαδήποτε στιγμή και σε άλλες χώρες", σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πέραν του ότι δεν είναι λύση για το πρόβλημα, δεν καλύπτονται και από τη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγονη αντίδραση του τύπου οφθαλμόν αντί οφθαλμού και όχι μπροστά σε μία διαδικασία που να περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις κατά τη χρήση του δικαίου, της αστυνομικής και διπλωματικής δράσης, που θα ενίσχυε το δημοκρατικό διεθνές αίσθημα της δικαιοσύνης και όχι της εκδίκησης με περισσότερους νεκρούς και περισσότερες ζημιές.

Είναι αναγκαία μία ενέργεια της διεθνούς δικαιοσύνης που θα πάρει υπόψη της το πιο πρόσφατο ιστορικό σκηνικό της περιοχής. Ο Μπιν Λάντεν και το καθεστώς των Ταλιμπάν ήταν μέρος της στρατηγικής ελέγχου των ΗΠΑ. Τα εγκλήματα των Ταλιμπάν σε γυναίκες και άνδρες είχαν τη συνένοχη σιωπή του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν, οι ίδιοι πρωταγωνιστές που σήμερα αναζητούν οι ΗΠΑ απελπισμένα, είχαν τότε εξοπλιστεί και ενισχυθεί από τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Με την άνοδό τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν κατήργησαν ό,τι είχε μέχρι τότε κατακτηθεί σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται την κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση. Γιατί, αφού έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα; Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ο Αθνάρ θέλει να ενεργεί πάνω από τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το ΚΚ Ισπανίας κάνει επείγουσα έκκληση και θα κινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με όλες τις οργανώσεις και πρόσωπα που αντιτίθενται στον πόλεμο και επιθυμούν μία νόμιμη και δίκαιη λύση, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στην αναζήτηση ενός δίκαιου κόσμου, δημοκρατικού, χωρίς πολέμους, χωρίς τρομοκρατίες και χωρίς λιμούς».

Το ΚΚ Ουκρανίας

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Αφγανιστάν, με τίτλο «Οχι στην τρομοκρατία! Οχι στον πόλεμο!», στην οποία τονίζει:

«Η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στις 7 Οκτώβρη στο έδαφος του Αφγανιστάν επιβεβαιώνει (...) ότι αντί να λύσουν τα προβλήματα που γεννούν και τρέφουν τη διεθνή τρομοκρατία, οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ αξιοποιούν την πρωτοφανή τραγωδία των απλών Αμερικανών για την αύξηση των ρόλων τους ως χωροφύλακα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Σεπτέμβρη ενώπιον του Κογκρέσου της χώρας, όπου δήλωσε στην ουσία ότι οι ΗΠΑ έχουν όχι μόνο το δικαίωμα να προχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας, χωρίς κανέναν περιορισμό σε χρόνο και χωρίς τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, μαζί και πυρηνικά. Διακήρυξε επίσης το δικαίωμα των ΗΠΑ να θεωρούν εχθρό τους οποιαδήποτε χώρα δε θα υποστηρίξει τις πολεμικές ενέργειες των ΗΠΑ. Αντί να λύσουν τα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, που κατασπαράζουν την παγκόσμια κοινότητα και γεννούν την τρομοκρατία, η ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ακολούθησαν το δρόμο της πολεμικής αντεκδίκησης. Το δρόμο που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά οδηγεί στην κλιμάκωσή της και σπρώχνει τον κόσμο σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, που οι καταστροφικές συνέπειές του είναι δύσκολο να προβλεφτούν. Ηδη στο πρώτο στάδιο γίνεται ολοφάνερη η εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών, όπως το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και η Ρωσία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις (μαζί και οι τρομοκρατικές) μπορούν στο άμεσο μέλλον να πλησιάσουν το έδαφος της Ουκρανίας. Η ανθρωπότητα έρχεται πάλι αντιμέτωπη με πόλεμο που έχει φανερά αντιδραστικό χαρακτήρα. Είναι επίσης φανερό ότι αυτός ο πόλεμος ωφελεί τους αντιδραστικούς ιμπεριαλιστικούς κύκλους που βρίσκονται πίσω από την ηγεσία των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο λόγω της αύξησης των παραγγελιών πολεμικού υλικού, αλλά και γιατί αποσπά πάνω στην ώρα την προσοχή του πληθυσμού αυτών των χωρών από την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση (πριν απ' όλα στις ΗΠΑ) και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που επακολουθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες συνέπειες για τον πληθυσμό της Ουκρανίας του πολέμου που άρχισε, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας δηλώνει:

1. Η εξαπόλυση του πολέμου, ως μορφή επίλυσης του προβλήματος της διεθνούς τρομοκρατίας, θα οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θυμάτων ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

2. Μετά το Διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας για την παροχή εναέριου χώρου για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ γίνεται πραγματικός ο κίνδυνος να παρασυρθεί άμεσα η Ουκρανία στον πόλεμο που άρχισε και, ως συνέπεια, να οξυνθούν απότομα οι κοινωνικοοικονομικές, εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, να αυξηθούν οι περιορισμοί των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να γίνει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

3. Ζητάμε από την Ανώτατη Ράντα (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας να πάρει αμέσως απόφαση για την επικύρωση ουδέτερης θέσης της Ουκρανίας, καθώς και την ακύρωση του Διατάγματος του Προέδρου της Ουκρανίας για την παραχώρηση εναέριου διαδρόμου σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

4. Καλούμε τον ΟΗΕ, τα Κοινοβούλια των χωρών του κόσμου, όλη την προοδευτική ανθρωπότητα να λάβουν επείγοντα αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στο παράνομο λαθρεμπόριο όπλων, στην κοινωνικοοικονομική, φυλετική και θρησκευτική ανισότητα ως ευνοϊκό έδαφος για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς και ενάντια στο ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου με ολέθριες για την ανθρωπότητα συνέπειες.

5. Καλούμε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα της χώρας μας να αναπτύξουν δραστήριες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να μη συρθεί η Ουκρανία σε νέο πόλεμο και να συσπειρωθούν. "Οχι στην τρομοκρατία!", "Οχι στον πόλεμο!", "Οχι σε νέα επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων!"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ