Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οργιο σφαγών από τους παραστρατιωτικούς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί από τη δράση των δεξιών παραστρατιωτικών της οργάνωσης AUC στην Κολομβία τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που σηματοδοτεί επανέναρξη των σφαγών, με σκοπό έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο». Ενισχύοντας αυτή την εντύπωση, η κυβέρνηση -αφήνοντας κατά μέρος τις σφαγές του AUC- προτίμησε να κατηγορήσει τους αντάρτες των FARC για δύο θανάτους αστυνομικών, απειλώντας με τερματισμό της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης, η χειρότερη σφαγή έγινε στην κοιλάδα του ποταμού Κάουκα, όπου οι άνδρες των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Στη Σάντα Μάρτα, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα έξι ψαράδων με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες, ενώ δύο αστυνομικοί που είχαν απαχθεί από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακαλύφθηκαν νεκροί.

Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες της σφαγής από τους ενόπλους της AUC ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων -που δολοφονήθηκαν μπροστά στις οικογένειές τους- σε τουλάχιστον 30. Οι AUC έχουν προβεί σε 199 δολοφονίες από τον Ιούλη, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό (συνολικά εφέτος στο συνεχιζόμενο πόλεμο ο αριθμός των νεκρών επισήμως λέγεται πως φτάνει τους 1.000). Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να σταθεί στους θανάτους των δύο αστυνομικών, απειλώντας με μονομερή ακύρωση της εκεχειρίας που υπογράφτηκε την περασμένη Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ