Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στο στόχαστρο οι λαοί
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αλληλεγγύη στις ΗΠΑ με «ανταλλάγματα»

Ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της νέας εποχής, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της -και στρατιωτική αν ζητηθεί- στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ. Μίλερ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Ρηγίλλης.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής αφού τόνισε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον ελεύθερο και πολιτισμένο κόσμο στον αγώνα για τη συντριβή της τρομοκρατίας», σημείωσε με έμφαση ότι «είναι επίσης η ώρα της διπλωματίας». Και επεξήγησε: «Το λέω αυτό, γιατί η χώρα μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο και να πάρει πρωτοβουλίες, κυρίως, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που υπάρχουν - και είναι μεγάλα τα ζητήματα αυτά - στην ευρύτερη περιοχή μας». Αφήνοντας να φανεί η συμφωνία του για ενδεχόμενη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν ή όπου αλλού χρειαστεί, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «ο αγώνας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εναντίον της τρομοκρατίας είναι κοινός». Ταυτόχρονα ζήτησε, εν είδει ανταλλαγμάτων, αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στο πλαίσιο της νέας τάξης. «Υπάρχουν, όμως, άμεσα και ειδικότερα ζητήματα, που αφορούν την περιοχή. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ρόλο», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Τ. Μίλερ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ «για την πολύ - πολύ κάθετη υποστήριξή του και τις ξεκάθαρες δηλώσεις του» στο θέμα της τρομοκρατίας και ανέφερε ότι εκτός από το θέμα του Μπιν Λάντεν «συζητήσαμε και για όλα τα θέματα που θα μας απασχολήσουν από κοινού». Παράλληλα προσπάθησε κατά τρόπο προκλητικό να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και την κατακραυγή του ελληνικού λαού για το βομβαρδισμό των αμάχων στο Αφγανιστάν επικαλούμενος ότι «ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσό -5 εκατ. δολάρια (!)- σε ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικού λαού».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και δραστήρια στην ευρύτερη περιοχή» εξέφρασε και η υπεύθυνη Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Παπανδρέου. Σε ερώτηση αν η ΝΔ συμφωνεί με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην περίπτωση που της ζητηθεί, η Ντ. Μπακογιάννη δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει τεθεί από κανέναν και δε νομίζω ότι είναι της ώρας για να το συζητήσουμε. Η Ελλάδα έχει δώσει τις δικές της διευκολύνσεις, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλη νέα εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ