Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Εκατοντάδες οι νεκροί
  • Τουλάχιστον 140 νεκροί μέσα σε 24 ώρες. Αριθμός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή των επιθέσεων σε 220
  • Σφοδρότερες επιθέσεις με βόμβες διασποράς και διείσδυσης
  • Σε βάθος χρόνου... ίσως και ένα χρόνο θα διαρκέσει η εκστρατεία κατά Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Βρετανό ναύαρχο

Προετοιμασία πριν το δολοφονικό έργο

Associated Press

Προετοιμασία πριν το δολοφονικό έργο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Νυχθημερόν, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ξερνούν καταστροφή, πόνο, τρόμο και θάνατο. Τίποτα δε μένει όρθιο, τζαμιά, σπίτια χωριά. Η καταστροφή μεγαλώνει και θα διογκώνεται, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τώρα βόμβες διασποράς αλλά και μεγάλης ικανότητας διάτρησης και διείσδυσης, ενώ όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η βρετανική εφημερία «Γκάρντιαν» «οι στόχοι συνεχώς φθίνουν»...

Μία από τις συνεχείς επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων, έγινε χτες στις 5.30 το απόγευμα - τοπική ώρα. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της πρωτεύουσας, της Καμπούλ, ήταν ξεχυμένοι στις αγορές της πόλης, προκειμένου να εφοδιαστούν έστω και ελάχιστα τρόφιμα για το φαγητό τους, κάτω από ένα ασυννέφιαστο ουρανό. Οταν η επίθεση άρχισε σε στόχους κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, αλαλάζον το πλήθος προσπαθούσε πανικόβλητο να τρέξει να καλυφθεί για να σωθεί. Κάποιοι που κυριεύτηκαν εντελώς από τρόμο άρπαζαν παιδιά, οικογένειες, τα λιγοστά υπάρχοντά τους και προσπαθούσαν να διαφύγουν προς... άγνωστο τόπο, ίσως πιο ασφαλή. Ανάλογες εικόνες μετέδωσε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και από την πόλη στα νότια της χώρας, Κανταχάρ. Ανθρωποι, ζώα, υπάρχοντα ένα κουβάρι σε ένα ατέρμονο αγώνα επιβίωσης. Ισως η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων «Διαρκής Ελευθερία», τελικά να είναι επιτυχής και μάλιστα καταφέρει πραγματικά να ελευθερώσει τους Αφγανούς από τους «δυνάστες» τους... δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι μόνο ο θάνατος είναι ο μόνος που την παρέχει...

Οι άμαχοι στο στόχαστρο

«Σκοτώθηκαν άμαχοι. Τι μπορεί να είναι μεγαλύτερη τρομοκρατία απ' αυτό;» θα δηλώσει ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτακί, δηλώσεις που μεταφέρει το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, ΑΙΡ. «Ενας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Καμπούλ, επίσης στην περιοχή Νταμάν, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κανταχάρ», θα προσθέσει ο Μουτακί.


Associated Press

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος των επιθέσεων, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, πάνω από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, υποστηρίζει το πρακτορείο «Ρόιτερ», μεταφέροντας την εικόνα από το πρακτορείο AIP. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νύχτα της Κυριακής ανέρχεται σε 220 ανθρώπους.

Επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν, το πρακτορείο ανέφερε ότι το χωριό Κουράμ, 354 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη Τζαλαλαμπάντ, ισοπεδώθηκε από τη βραδινή επίθεση και ήδη έχουν ανασυρθεί 50 πτώματα από τα ερείπια. «Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί περί τα 50 πτώματα και εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100», ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν στην περιοχή. Ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δηλώσεις του οποίο μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ανεβάζει κι άλλο τον αριθμό των νεκρών. «Μόνο στο χωριό Κουράμ πάνω από 100» δηλώνει ο Ζαίφ. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν θα δηλώσει κατά λέξη: «Η επίθεση των ΗΠΑ είχε στόχο αυτό που θα μπορούσε να είχε θεωρηθεί ως στρατόπεδο εκπαίδευσης των τρομοκρατών»...

«Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, γιατί οι άνδρες δεν ήταν εκεί», δήλωσε από το Τζαλαλαμπάντ και ο Σερ Σα Χαμντάρντ, εκπρόσωπος του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων των Ταλιμπάν «Μπαχτάρ», ενώ πρόσθεσε ότι από την αμερικανική επίθεση καταστράφηκε τέμενος στη συνοικία Σουρκρόντ και υπάρχουν πολλά θύματα, τουλάχιστον 15.

Καμία πληροφορία, καμία εικόνα

Βέβαια, από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στόχος των βομβαρδισμών, που ήταν οι σφοδρότεροι από την έναρξη της επιχείρησης, ήταν οι στρατιωτικές θέσεις και τα στρατόπεδα των Ταλιμπάν γύρω από την Καμπούλ και το Κανταχάρ. «Ενα σμήνος βομβαρδιστικών και πολλές μεγάλες βόμβες» χρησιμοποιήθηκαν στις επιδρομές αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν για στόχο τις θέσεις των Ταλιμπάν κοντά στην Καμπούλ, ενώ χτυπήθηκε ο σταθμός ραντάρ ενός αεροδρομίου καθώς και στρατόπεδα εκπαίδευσης κοντά στο Κανταχάρ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουάιτμαν, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το υπουργείο Αμυνας δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ότι από τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν άμαχοι. Ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και λίγο παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο θάνατος των 4 υπαλλήλων του ΟΗΕ προήλθε από αμερικανική βόμβα!

Η επιχείρηση θα διαρκέσει ίσως ένα χρόνο

Ουσιαστικά πάντως, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ζημιά που έχουν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί, ούτε να διαπιστωθεί πόσα θύματα υπάρχουν. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, βαρέα βομβαρδιστικά «Β-52» και «Β-1» επιτέθηκαν εναντίον στρατευμάτων Ταλιμπάν με βόμβες διασποράς και «άλλες» βόμβες, ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας στην Ουάσιγκτον. «Ρίξαμε πολλές βόμβες», δήλωσε ένας αξιωματούχος προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» και πρόσθεσε ότι μεταξύ των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον στρατευμάτων χτες και σήμερα ήταν και βόμβες διασποράς.

Σαράντα στόχοι χτυπήθηκαν μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες των επιθέσεων εναντίον του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο ναύαρχος Μάικλ Μπόις, επικεφαλής του βρετανικού Γενικού Επιτελείου, και προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι αυτή είναι η αρχή μιας μακρόχρονης εκστρατείας. «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Η επίτευξη των στόχων μας εναντίον της τρομοκρατίας δε φαίνεται ακόμα». Ομως συμπλήρωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα «είναι ενθαρρυντικά» γιατί έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξουδετέρωση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας των Ταλιμπάν και στην καταστροφή των στρατοπέδων του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις είναι πιθανόν να συνεχιστούν «κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Βρετανός ναύαρχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ