Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό

Επιβεβαίωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι ότι παραχωρήθηκαν δύο αεροδρόμια σε αμερικανικές «επιμελητειακές» δυνάμεις

Παραταγμένοι στρατιώτες περιμένουν τους διαδηλωτές

Associated Press

Παραταγμένοι στρατιώτες περιμένουν τους διαδηλωτές
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Χιλιάδες στρατιώτες, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, περιπολούν τους δρόμους όλων των πακιστανικών πόλεων, με επίκεντρο την πόλη Κουέτα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις. Τα πολυβολεία έχουν αυξηθεί και τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον ασφυκτικά από άκρη σε άκρη στο Πακιστάν, που σήμερα ξημερώνει άλλη μια μέρα «πανεθνικής απεργίας και διαμαρτυρίας», όπως καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας Αφγανιστάν - Πακιστάν, εκπροσωπώντας 35 ισλαμικές οργανώσεις.

Οι φήμες ότι η πυρκαγιά στην έδρα του πακιστανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Ραβαλπίντι δεν ήταν βραχυκύκλωμα, αλλά το αποτέλεσμα σκληρής μάχης ανάμεσα σε «φιλο-Ταλιμπάν» αξιωματούχους του στρατού και σε συναδέλφους τους πιστούς στον στρατηγό Μουσαράφ, τείνουν να λάβουν ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις. Παρά την αναταραχή που φαίνεται, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι υπάρχει στους κόλπους του στρατεύματος, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, ταξίαρχος Ρασίντ Κουρέισι, δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και παρέθετε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως, παραδείγματος χάριν, ότι «στις διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Κυριακή μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει συνολικά μέρος περισσότεροι από μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Δεν το βρίσκω διόλου ανησυχητικό για μια χώρα 140 εκατομμυρίων κατοίκων».

Ο Κουρέισι, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών Μοϊνουντίν Χάιντερ, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η άδεια στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δύο αεροδρόμια. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να εξαπολυθούν από εκεί επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αποστολές διάσωσης και περισυλλογής. Οι δύο Πακιστανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι υπάρχει αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στο Πακιστάν, αλλά μόνο επιμελητειακό και όχι στρατιώτες. Ο Κουρέισι αρνήθηκε, για λόγους ασφαλείας, να αναφέρει τα αεροδρόμια, αλλά και κάποιο χρονοδιάγραμμα της άφιξης των αμερικανικών δυνάμεων. Εντούτοις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ήδη, έχουν εντοπιστεί πολλά αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά και ελικόπτερα στις επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντχ.

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά ενός οργισμένου πλήθους που προσπάθησε να εισβάλει στις φυλακές κοντά στο μεθοριακό πέρασμα, με το Αφγανιστάν, Μπατζούρ, όπου κρατούνται δεκάδες ισλαμιστές διαδηλωτές που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ