Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Με άμεση κινητοποίηση πέτυχε επανασύνδεση του νερού σε σπίτι ανέργου

Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων στην κίνηση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) να προχωρήσει προχτές Πέμπτη σε διακοπή παροχής νερού σε σπίτι μακροχρόνια ανέργου.

Αμέσως μετά τη διακοπή, το Σωματείο οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΙ και πέτυχε να επανασυνδεθεί αυθημερόν το νερό στο σπίτι του ανέργου. Σημειώνεται ότι ο άνεργος είναι χωρίς μεροκάματο τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ενώ και η σύζυγός του, αν και εργάζεται, ήταν μέχρι πρόσφατα για μεγάλο διάστημα απλήρωτη από τον εργοδότη της, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «η άμεση αντίδραση αλλά και η συσπείρωση στο σωματείο είναι η μοναδική ασπίδα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Η χτεσινή επανασύνδεση του νερού έρχεται σε συνέχεια της ματαίωσης του πλειστηριασμού σπιτιού εργαζόμενης την Τετάρτη, και αποδεικνύει ότι το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη».

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η διακοπή του νερού στο συγκεκριμένο νοικοκυριό, έγινε μόλις μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για τη λειτουργία της επιχείρησης. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στις ανακοινώσεις του δήμου για το ανθρώπινο πρόσωπο της ΔΕΥΑΙ απέναντι στην εργατική τάξη, ακριβώς την επόμενη μέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, η ΔΕΥΑΙ προχώρησε στη διακοπή νερού σε σπίτι ανέργου, μέλους του σωματείου μας. Μέσα στο καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, η ΔΕΥΑΙ έδειξε το "κοινωνικό" της πρόσωπο. (...) Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΙ όχι μόνο δεν ενοχλεί, αλλά προστατεύει με νύχια και με δόντια τις μεγάλες επιχειρήσεις που οφείλουν χιλιάδες ευρώ, όλους αυτούς που για να φέρουν την "ανάπτυξη" στέλνουν στην ανεργία τους εργάτες».

Στην ίδια συνεδρίαση, μιλώντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιωαννίνων, ο Τάκης Τασιούλας ανέδειξε το γεγονός ότι κριτήριο λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ είναι τα κέρδη της επιχείρησης, ενώ κατήγγειλε ότι «το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι σε ένα λεκανοπέδιο που πνίγεται στο νερό, η εργατική τάξη το πληρώνει για χρυσάφι. Σκάνδαλο είναι οι εταιρείες να εμφιαλώνουν εκατομμύρια τόνους νερό και να βγάζουν δισ. και η ΔΕΥΑΙ να κόβει το νερό από τα σπίτια των ανέργων».

Απειλές και από τη ΔΕΗ στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι τα λαϊκά νοικοκυριά που απειλούνται με διακοπή ρεύματος, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή 68χρονου ανασφάλιστου του ΟΑΕΕ από την Κερατέα, ο οποίος ζει χωρίς σύνταξη εδώ και έξι χρόνια και η ΔΕΗ τον απειλεί, λόγω χρεών, να «γυρίσει το διακόπτη» και να ρίξει αυτόν και την οικογένειά του στα σκοτάδια... Ο 68χρονος είναι ένας από τους 2.000 περίπου ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη που δικαιούνται, αφού και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ετσι, σε κατάσταση ομηρίας, χωρίς σύνταξη, επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες και βρίσκονται αντιμέτωποι και με το κυνηγητό από επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.

Στις 3 Ιούλη η ΔΕΗ έστειλε στον 68χρονο ένα «μπουγιουρντί» με τον οποίο τον ειδοποιεί ότι «παύει να σας προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια» (!) λόγω «παραβίασης των όρων σύμβασης»! Μάλιστα, η ΔΕΗ τον καλεί να βρει καινούργιο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και να την ενημερώσει μέχρι τις 28/7, αλλιώς την ηλεκτροδότησή του «θα αναλάβει προσωρινά ο προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας (ΔΕΗ ΑΕ)», γεγονός που «δεν ισοδυναμεί με σύναψη συμβολαίου».

Η ΔΕΗ δεν δέχτηκε την ένταξη του 68χρονου στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο», γιατί κληρονόμησε απ' τον πατέρα του ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, στο οποίο έχει το σπίτι που κατοικεί. «Με τι θα πληρώσω, αφού δεν έχω κανένα έσοδο; Με τούβλα;», αναρωτιέται ο 68χρονος που απειλείται να μείνει στο σκοτάδι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ