Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Από τη χτεσινή στάση εργασίας
Από τη χτεσινή στάση εργασίας
Συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ» (βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων χάλυβα), για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ανάκτηση απωλειών. Χτες Παρασκευή, κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία, προχώρησαν σε νέα 4ωρη στάση εργασίας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, το 2009, με την απειλή απολύσεων, διέκοψε μονομερώς το καταβαλλόμενο πριμ παραγωγής (30% του μισθού), το 2010 προχώρησε σε απολύσεις και το 2012 σε μαζικές «εθελούσιες αποχωρήσεις».

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Δίνουμε τη μάχη για κλαδική ΣΣΕ με επαναφορά δικαιωμάτων στα επίπεδα του 2009 ως βάση για διεκδικήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μεταλλεργατών. Παλεύουμε να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι γύρω από το αίτημα για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που είναι ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς, με θλιβερό αποτέλεσμα 3 ατυχήματα στις 4 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Κιλκίς μόνο τις τελευταίες 5 μέρες, αλλά και 2 νεκρούς (δολοφονημένοι στην ουσία από την εργοδοσία) συναδέλφους στον κλάδο στην περιοχή μας το τελευταίο 5μηνο. Δεν υπάρχει, νομίζουμε, πιο μεγάλη στήριξη στον αγώνα που δίνετε και που δίνουμε, από τον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών που μπορεί να ξεκινήσει κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενος στο χώρο του και όλοι μαζί στον κλάδο του Μετάλλου (...) Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας εμείς οι μεταλλεργάτες, κόντρα στην πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, που όχι μόνο αρνείται πεισματικά να πάρει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αλλά αναθεματίζει κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την ανάκτηση των απωλειών, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος των βιομηχάνων του κλάδου, καταγγέλλοντάς μας ότι μπαίνουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη».

Ανακοίνωση της ΚΟ Μετάλλου Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στέκεται η Κομματική Οργάνωση Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της που μοιράστηκε χτες στους εργαζομένους, τονίζει ότι η «ΣΙΔΕΝΟΡ» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη και η «εθνική σωτηρία», για τις οποίες πανηγυρίζουν κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, «δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Οπως επισημαίνεται για τη «ΣΙΔΕΝΟΡ», «από το 2009 άνοιξε ο δρόμος για την επιδείνωση των σχέσεων εργασίας, αλλά και τις απολύσεις. Με τις απειλές των απολύσεων μείωσε 30% τους μισθούς μέσω περικοπής επιδομάτων, στη συνέχεια τα επόμενα 2 χρόνια προχώρησε σε απολύσεις και ολοκλήρωσε το έργο το 2013 με παραπέρα μείωση 15%. Σήμερα το σύνολο των εργαζομένων εργάζεται πολύ περισσότερο (υπερωρίες, 10ωρα, Σάββατα, κ.ά.) για να πάρει λιγότερα, αναδεικνύοντας την "οικογενειακή" αντίληψη της εργοδοσίας που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες για λιγότερα χρήματα, έτσι ώστε να κερδίζουν περισσότερα η εργοδοσία και η επιχείρηση.

Τώρα που η εταιρεία επανήλθε σε υψηλή κερδοφορία, αρνείται να επαναφέρει τους μισθούς! Δεν είναι τυχαία τα άρθρα σε εφημερίδες που μιλάνε για το "success story" της "ΣΙΔΕΝΟΡ" και συνολικά του ομίλου της "ΒΙΟΧΑΛΚΟ". Η περίπτωση της "ΣΙΔΕΝΟΡ" δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. (...) Ετσι λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. Ο όμιλος "ΒΙΟΧΑΛΚΟ" και η "ΣΙΔΕΝΟΡ" επιχείρησαν να περάσουν την καπιταλιστική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τσακίζοντας εργατικά δικαιώματα και να βγούνε έτσι ακόμα πιο ενισχυμένοι στον ανταγωνισμό. Ο όμιλος "ΒΙΟΧΑΛΚΟ" σήμερα ελέγχει πάνω από το 1/3 της δραστηριότητας στον κλάδο του Μετάλλου!».

Η ίδια η εικόνα του κλάδου, προσθέτει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνει αυτό που λέει το ΚΚΕ: Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής είναι τροχοπέδη για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Αναφερόμενη στις δυνατότητες στον κλάδο του Μετάλλου και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης υπογραμμίζει: «Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικών πόρων, πρώτων υλών, υποδομές, επιστημονικό δυναμικό και έμπειρο - ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό, τα οποία θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη του κλάδου του Μετάλλου. Ενός κλάδου στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέεται με την παραγωγή μέσων παραγωγής, αλληλεπιδρά με την ανάπτυξη πολλών ακόμα κρίσιμων για την οικονομία κλάδων (Ναυπηγική, Μεταφορές, Ενέργεια, Κατασκευές κ.λπ.), αλλά παράγει και μια σειρά καταναλωτικά προϊόντα απαραίτητα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Τα παραπάνω εξαρτώνται άμεσα από το ποιανού ιδιοκτησία είναι, για την ικανοποίηση ποιων συμφερόντων θα αξιοποιηθούν, των μονοπωλίων ή του λαού.

Απέναντι στα παιχνίδια των μεγαλοκαρχαριών, μόνο η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των εργοστασίων με εργατική - λαϊκή εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής για τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ